Domaniczky Endre:Ausztrál fővárosok.Sydney, Melbourne, Canberra

 Az átlagos magyar honpolgár nagyon keveset tud Ausztráliáról. Domaniczky Ende könyvei ezért hiánypótlónak számítanak a magyar könyvpiacon. Az Ausztrál fővárosok:Sydney, Melbourne, Canberra egyszerre szól a világ egyik legkülönlegesebb földrészére és országába utazó turistának illetve a mélyebb földrajzi, történeti, urbanisztikai ismeretekre éhes kutatónak, egyetemi hallgatónak, tanárnak. Egyszerre útkiköny és magas szintű ismeretterjesztés.

Megismerkedünk Ausztrália történelmével, persze, csak röviden, dióhéjban. Mindjárt itt egy félreértést kell eloszlatni. Ausztrália alapvetően fegyenctelepként szolgál a Brit Birodalom számára, de azért már  kezdet kezdetén jöttek földművesek is, akik megvetették a későbbi városok, tagállamok alapjait. Megtudjuk, hogyan alakultak ki az egyes tagállamok:Új-Dél-Wales, Tasmania,Victoria, Queensland, Nyugat-Ausztrália, Dél-Ausztrália, Északi-terület. Ma már csodálkozunk azon, mekkora viták előzték meg az Ausztál Államszövetség kialakulását, elképesztő politikai csetepaték mentek akörül, mely területeken milyen mértékű és jellegű legyen a szövetségi kormány hatásköre. Megismerkedünk a korai ausztrál történelem nagy alakjaival, Laclan Macquarie-vel, a politikussal,William Evans-szel, az expedíció-vezetővel, és a többiekkel. Megtudjuk, miért alakult a kontinens-ország településszerkezete teljesen máshogy, mint az európai országok esetében.A legfontosabb eltérés, hogy a déli szigetország települései mind mesterségesen alapítottak, míg Európában szerves fejlődés előzte meg a modern város kialakulását. Érdekes,hogy az északi Darwin városát ( melyet eredetileg Palmerstonnak hívtak), csak a negyedik alapításra sikerült élhetővé tenni, belakni. Elcsodálkozunk azon ,hogy pl. Sydney esetében az alig pár százezer fős városmagot négymillió fős előveárosi övezet határolja. Izgalmas lehet átélni, hogy ezek a kis-közepes-nagy városok összenőnek, városbokrok alakulnak ki belőlük. Domaniczky szerint az összeolvadás elkerülhetetlen, mivel a lakosság nő, nőnek az igények is, a belső területek pedig a sivatagos talaj és az óriási hőmérséklet miatt lakhatatlanok.
Persze, a tágabb történeti, szociológiai és urbanisztikai tényezők ismertetése mellett nem maradhatnak el az egyes városok főbb látnivalóinak felsorolása sem. Szerzőnk igen profi idegenvezetőnek bizonyul. Szinte ott érezzük magunkat Melbourne parkjaiban, ott süttetjük a hasunkat a tűző napon valamelyik külső strandon, szemünket gyönyörködtetjük a Brighton Beach furcsa, a szivárvány minden színében pompázó faházain, vagy éppen hivatalos ügyeinket intézzük a csodaszép  Albury városházán. Persze, Ausztráliának legfőbb látnivalója a tenger ( a természetnél, recenzens véleménye szerint, nincs csodásabb építőmester), így azátn ki merem jelenteni, hogy akár egy napot is eltöltenék az Aspen-szigeten való sétával, de ha csak bámulni lehet, úgy is jó...Aki pedig szereti a kulturát, az tekintsen rá (236.oldal) az Ausztrál Nemzeti Könyvtár épületére: igazi antik stílusú látnivaló, olyan, mint az Akropolisz, csak éppen nem hegytetőn, hanem a " földszinten". Szerintem óriási, kérdés, hogy a Z generáció tagjait mennyire nyűgözi le az ilyesmi... Ha már a csodás látnivalóknál vagyunk:aki kézbeveszi ezt a könyvet, örök vágyat fog érezni arra, hogy a Trephina Nemzeti Park fehértörzsű fája alá álljon, és szelfizzen egy nagyot.

Ausztrália, mint a Föld valamennyi országa, telis-tele van pompás természeti kincsekkel, történelme különleges- annak ellenére jelenthetjük ezt ki, hogy a kontinens-ország modern kori történelme csak pár száz évre terjed ki. Furcsa városok, metropoliszok találhatók itt, de mégsem Amerika- valahogy sokkal rusztikusabb, sokkal barátságosabb. És egyre gazdagabb. Egy kitűnővé tett föld, telis-tele tehetséges és barátságos emberekkel. Végsősoron erről szól Domaniczky Endre kitűnp és inspiratív könyve. Ajánljuk az utazni szeretőknek, s reméljük, mindenkinek a szívébe beírja magát ez a nagy és különös földrész.

Pátria Páholy Egyesület-Fakultás Kiadó, Budapest,2020.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása