Varga Rudolf:Köpés a levesbe

 A könyv alcíme:Ezredvégi proliszivató

Varga Rudolf könyveiben,így a Köpés a levesbe cimű regényében is, Magyarország történetének egyik legnagyobb korfordulója,a rendszerváltás jelenik meg-alulról,a vesztesek szemszögéből. Nagyon sok fájdalommal,némi örömökkel és elképesztő humoros dumákkal. Olyan szövegekkel,amit csak a sarki kocsmában hall az ember,vagy még ott sem. Dobtam az agyam,amikor először olvastam a könyvet. Álljon itt egy rövid spoiler,örökemlékezetű magyar proletárjaink soha el nem múló dicsőségére!

A mű főhőse,Öcsi,meg a haverjai:Oké ( aki nagy kocsmatöltelék, és valójában Lajosnak hívják de ez utóbbit rettenetesen szégyelli),Szíj,Árpi,Sanyibácsi,Hormonzavaros meg a többiek,pl. a nők:az igézőbeszédű drogos csaj,Natasa,aztán az eggyel idősebb generáció képviseletében Özvegygizi,aki nagyon meg van sértve,ha azt hiszik róla,hogy...no és ne feledkezzünk meg Nagyelvtársról,aki 1988 óta már Nagy úr. És a Főnököt se felejtsük ki,meg a volt 56-os forradalmár(egyesek szerint áruló)államtitkárt. Öcsi és kollégái géplakatosként dolgoztak egy gyárban,a gulyáskommunizmusban,amíg a gyár csődbement,aztán meg a gulyáskommunizmus is csődbement. Eljött a gulyáskapitalizmus. Öcsinek pillanatnyilag családja sincs,mert elvált nemrégen,volt felesége még mindig szereti,legalábbis Kisöcsi,a hét kutyára vágyó kissrác szerint. Öcsi, meg a haverjai,hogy legyen munkájuk,géemkát alapítanak, személyenként egy-egy százalékos tulajdonrésszel( már ekkor megfordul az Olvasó fejében:nem kevés ez egy kicsit?). Sanyibácsi már az elején gyanakszik,hogy miért nem kaptak az ügyvédi irodában ők is példányt a szerződésből. Azért Nagyelvtárs,azaz Nagy úr,a korábbi kommunista, most demokrata meggyőződésű üzletember, aki mindenben segít,még az eladósodásban is,segítségével csak beindul a meló, kissé rossz gépeken ugyan, de előbb-utóbb előkerülnek a jó gépek is, nem szállították őket Szibériába. 
Már pár hét múlva kezdődnek a problémák.Cicus az anyósával perlekedik egy találmány jogdíjáért, az öregasszony annyira elviselhetetlenné válik, hogy Cicus elköltözne otthonról, és Öcsinél szeretne aludni, aki maga is albérletbe kényszerült. Sanyibácsi húsz éve hordott sérvét szeretné megműtetni, meg aztán már elege van az egészből, szeretne nyugdíjba menni és a nyulaival foglalkozni. Hormonzavaros pedig másfél millió forintot kér kölcsön a cégtől, egy modern és korszerű teherautóra, azzal, hogy viszonzásul majd ő szállít a cégnek árut, meg mindent.A pénzt eljátssza, teherautó sehol. Bár az üzemi hangulat erőszakosan elellenséges, különösen Oké mérges nagyon, a többiek visszaveszik a férfit, azzal, hogy majd részletekben megadja a tartozását. Egy napon szegény fickót felakasztva találják a mosdóban. A cég még egyetlen fillért sem keresett, de máris eladósodott, úgyhogy Öcsi, mint cégvezető, a környék rettegett " bankáraitól" kér kölcsön. Aztán persze nem tudja visszafizetni. Spoiler vége.

Varga Rudolf annyra realista, amennyire csak egy író az lehet.Vagy inkább naturalista. Minden mondatán látszik, tényleg ismeri azt a közeget, azokat az embereket, akikről ír. Szóviccek, erotikus poénok, a magyar nyelv minden lehetősége kihasználva. A rendszerváltás- értelmiségi közegben sajnod, megszokott, hurráoptimista szemlélete helyett egy teljesen más narratívát ismerünk meg:a vesztesekét,a Kádár-korszakban biztos megélhetést jelentő gyári munka hűséges híveiét. Akik nem öltönyben, hanem szakadt farmerban járnak, és akik bármikor készek arra, hogy beugorjanak a sarki kocsmába egy- vagy több- fröccsre. Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretnék korunkat ( illetve:a korunkat megelőző kort) egy kicsit jobban, már perspektívából is megismerni. Ajánljuk továbbá azoknak, akik szeretik a mindent elsöprő, igazi vicceket, szeretik a rekeszizmaikat tornáztatni, és imádják az igazi, vérbő karaktereket.A Köpés a levesbe különbözik minden más könyvtől,nem szabad kihagyni!

Bíbor Kiadó, Budapest, é.n.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása