Luzsicza István( összeáll.):Ha bármit lehetne...A KMI 12 program szerzőinek 2022.évi antológiája

 Nagyon szeretek irodalmi antológiákat olvasni, olyan, mintha jobbnál jobb borokat kóstolna az ember egymás után.A KMI 12 Programot a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatósága indította útra. A kötet legfőbb sajátossága, hogy egyaránt olvashatók benne ismert és elismert irodalmárok éppúgy, mint egy-két köteten " túllévő", feltörekvő ifjak. Ebben a rövidke ajánlóban nincs módunk minden közölt költő és író minden verséről szót ejteni, inkább csak bele-bele kapunk ebbe Luzsicza István által összeállított, s remekül kifőzött irodalmi vegyestálba, hogy aztán sok-sok olvasó keresse a kötetet a legközelebbi antikváriumban vagy a könyvtárakban. 

Számomra nagyon-nagyon kellemes meglepetés volt Kopriva Nikolett költészete. Ezek a versek téren és időn át ívelnek valami vágyott- és halandó számára soha el nem érhető- messzeségbe. Az egyén kilép testi pillanataiból, " más világban andalog", másról beszél, mint amiről itt a Földön szokás. ( Ja: és másokkal beszél...) Nem minden költő szereti, ha " különböző hatásokat" keresnek költészetében, én mégis veszem a bátorságot, hogy leírjam:Reviczky Gyula, Juhász Gyula és József Attila "hatásait" észlelem ebben a költészetben, de nem eltúlzottan,utánzás- jellegűen:,esetünkben az elődök hatása csak gazdagít, eredetibbé tesz.Az ablakban álló fa, az Esti ének, illetve az Egy szekrény tartalma című versek kimagaslanak a kortárs költészet alkotásai közül. 

Jánoki-Kis Viktória:Piros fazék című novellája ( szerintem inkább elbeszélés) arról ír, ami a ma valósága:Nyugatra távozott ( munkanélküliség elől menekült? anyagilag többre vágyó? a dolgok közepében lenni akaró?) és ott meggyökeredzett értelmiségi ifjúság, itthon beteg öregemberek, csőd szélén álló lerobbant falvak csőd szélén álló agrárvállalkozásokkal, mindent átható idegenség. A 21.századi valóságban élő ember folyamatosan rákényszerül arra, hogy világokat ütköztessen magában, s ez a teher már sokunknak sok. A piros fazék, mint a hazatérés, a generációk egymásra találásának szimbóluma. Ha egy amerikai vagy kanadai ember arra kérne, meséljek neki Magyarországról, figyelmébe ajánlanám Jánoki-Kis Viktória művét:minden statisztikánál, minden újsághírnél többet mond el a mai magyar valóságról. Remek próza. 

Fekete Vince sok sikerrel tarkított pályafutása egyik legjobb művével jelentkezett. A Tízezer éj című hosszúvers- és igen, örülök, hogy rímes, mert a magyar költészeti hagyományhoz a rím úgy hozzánőtt, mint Holdhoz a csillagok- igencsak többsíkú értelmezési lehetőséget kínnál, egyszóval azt ajánljuk Kedves Látogatóinknak:többször is olvassák el. Jómagam értelmezése szerint ez a vers arról szól, hogy a mindenféle nehézségektől terhelt egyén hogyan szökik meg - szellemi értelemben vett- alvilágából, próbál emberhez méltó életet élni itt, ezen a földön, ebben a szakadt, véres valóságban.  De " Ezek" minden hajnalban visszajönnek, mindig lehúzzák, s a léleknek egyre nehezebb kikászálódni abból a mocsárból, amelybe kerül. Fogyik az erő, erről szól ez a vers, legalábbis szerintem. 

Aki szeretne egy igazi, amolyan 21.századi megújult magyar prózát olvasni, az ne lapozzon tovább Izer Janka:Tihanyi ekhó című novelláján. A párhuzamos létek-tudatok, a 19.századi miszticizmus 21.századi átértelmezése, az álomnak, mint irodalmi motívumnak kiszélesítése, a vallásnak, mint rendszernek, mint jelenségnek a világban való helykeresésére rezonáló mű igazi dísze lehetne minden kortárs antológiának, remélem, belekerül Az év novellái válogatásba, mert ott a helye. Egy fiatal lány szállást kap a tihanyi apátság épületében, de az egésznek van valami kezdettől rossz, áporodott jellege. Zseniális.

Elnézést mindazoktól, akiket kihagytam ebből a rövid könyvajánlóból. A KMI 12 kötetében remekműveket olvashatunk Berta Zsolttól, Farkas Wellmann Évától, Hász Róberttől, Király Farkastól, Lőrincz P. Gabriellától, Nagy Zsukától,Vörös Istvántól,Vöröskéry Dórától is. Egészen kitűnő színvonalú és változatos irodalmi csemege, ajánljuk az olvasás, a kultúra minden barátjának. Ha bármit lehetne mondani róla:újra és újra elolvasom. 

Petőfi Kulturális Ügynökség, Budapest, 2022.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása