Stuart Turton:Evelyn Hardcastle 7 halála

 Stuart Turton megalkotta a valaha írt legeredetibb krimit. Az Evelyn Hardcastle 7 halála című könyv egyszerre kalsszikus angol bűnügyi regény, gótikus szerepjáték-regény illetve hihetelenül elmés pszichológiai thriller. Az alábbiakban, szokásunkhoz híven, egy rövid spoilert közlünk a nemzetközi bestsellerré lett könyvről, de arra kérném a Tisztelt Látogatókat, semmit, de egyáltlaán semmit ne vegyen készpénznek, mert lehet, hogy minden egészen máshogyan történt, mint ahogy az itt írva áll.

Egy férfi, ki tudja, mennyi kábultság után, egy sötét erdőben tér magához. Szmokingja igencsak zilált, és fogalma sincs arról, hol van. pár perc múlva, ahogy szeme hozzászökik a sötétséghez, egy fiatal, fekete ruhába öltözött lányt lát menekülni, aki az életéért küzd, nyomában a gyilkosa.Pár perc múlva pisztolylövés dörren, a férfi arra következtet, hogy a lány, Anna ( nevét egy titokzatos belős hang árulja el) meghalt. Megint eltelik pár perc, a gyilkos a férfi mellé lép,és egy iránytűt nyom a kezébe, s csak annyit mond: Kelet. Sebastian Bell doktor így érkezik meg Balckheath kastélyába, ahol a doktor megállapítja, hogy amnéziája van: valaki megtámadta, erről tanúskodnak a karján lévő védekező sebek, meg a púp a fején, utóbbitől kapott emlékezetkiesést. 
Sebastian megtudja, hogy voltaképpen egy álarcosbálon vesz részt, amit a Hardcastle család 19 év után hazatért lánya, Evelyn tiszteletére tartanak. 
De az igazi meglepetés csak ezután jön:az a valaki, aki látszólagosan hétköznapi Sebastian bőrébe bújt, egy személyiség, valamiféle lélek, aki az álarcosbál során nyolcszor fog személyiséget váltani- nem álarccal, hanem a valóságban. A lelke tehát felveszi a bál különböző résztvevőinek testét. Mindezt egy középkori pestis-vándordoktor jelmezébe (vagy bőrébe?) bújt illető súgja meg neki. A személyiség, aki Sebastian bőrébe bújt, meg akar szökni a birtokról, de az autó, amit az istállómester ad neki, lerobban, s persze azonnal megjelenik a pestisdoktor jelmezébe bújt alak, hogy kioktassa:Blackheath kastélyából lehetetlen megszökni, már volt, aki megpróbálta, de rajtavesztett. A furcsa, abszurd játszmát tehát végig kell játszani. A közös ellenség, aki inasnak nevezi magát, már beépült a vendégseregbe, meg kell találni, ki lehet ő. 
A személyiség egy kellemes( illetve az az erdő állapotát illetően eléggé kellemetlen) erdei séta során hosszasan beszélget Evelynnel, aki egy céltudatos, de boldogtalan ifjú hölgy benyomását kelti. Nem véletlenül:szülei hozzá akarják adni egy rettentően gusztustalan, ráadásul végtelenül unalmas milliárdoshoz, aki vállalta, hogy felújítja a kastélyt. Amikor kiderül, hogy Evelynt este 11 órakor meg fgoják ölni az álarcosbálban, a személyiség úgy dönt, nem fogja hagyni, hogy egy fiatal lány ilyen csúnya véget érjen, megmenti őt. Csakhogy előbb neki magának kell megtanulnia alkalmazkodni az újabb és újabb személyiségekhez. Egyik nap komornyik, másnap maga a kövér, hájas arisztokrata és képviselő, akit családja Evelyn férjéül szánt. A nyomozó-szerepben mozgó férfi- bár még ez sem biztos- mindennap más és más testet ölt. Az Olvasó ugyanakkor minden nappal egyre többet és többet tud meg az egész eseménysorozatról, mely a gyilkosságoz elvezetett. 

Hihetetlenül érdekes logikai játék, mely teljes egészében leköti a befogadó személy intellektusát. Stuart Turton megújította a sokszor már eltemetett, olykor pedig híg lőrévé felvizezett angol krimit. Nem tudjuk, ki a gonosz és ki a jó, pontosabban: minden szereplő potenciális jó és potenciális gonosz is lehet egyszerre. Ajánljuk ezt a különleges könyvet minden krimi- és fantasyrajongónak, különösen pedig az angol krimi szerelmeseinek. Nagyon fognak csodálkozni a könyv végén, dehát ők ezt már megszokták.

Maxim Könyvkiadó Kft, Budapest, é.n.Fordította Őri Péter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása