Stefan Ahnhem:A halálos X

 Stefan Ahnhem napjaink egyik legnépszerűbb skandináv krimiszerzője. Az általa megteremtett karakter, a mindig az igazságért küzdő Fabian Risk nyomozó már lassan kezdi utolérni a réges-régi " nagy detektívek" népszerűségét. A halálos X című könyvben Risknek olyan problémákat kell megoldania, melyek elég alaposan próbára teszik fizikai és szellemi állóképességét. Nagyon tömör spoilert közlünk ebben a könyvajánlóban, hogy Kedves Látogatóink aztán első lendületből megrohamozzák a könyvesboltokat, könyvtárakat. Már ha szeretik a krimit, persze...

Az öt kötetből álló regényfolyam ott maradt abba, hogy állítólag öngyilkos lett Risk mentora, az általa nagyon kedvelt Elvin nyomozó. Risk nem hisz az öngyilkosságban, szerinte gyilkosság volt, van is gyanúsítottja, mégpedig saját kollégája, Molander. A halálos X című könyv úgy indul, hogy Fabian és kolléganője éppen átvizsglják Elvin hajóját. A tüzetesen alapos helyszíni nyomelemzés arra az eredményre jut, hogy Elvin nyomozott valaki után, aki a közeli ismerőse lehetett. Ráadásul felfedeznek egy nyomkövetőt a nyomozó kocsiján. 
De egyelőre félre kell tenni a Molander elleni vizsgálódást, mert Svédországot óriási bűntény-sorozat rázza meg. Előbb egy bevásárlóközpontban ölnek meg egy eladót úgy, hogy a tettes egyszerűen beugrik a pult mögé, és mindenki szeme láttára lemészárolja férfit. A helyszínre siető biztonságiak és rendőrök hiába üldözik,az általános pánikban sikerül elmenekülnie. A kamerákon azért felfedeznek egy igencsak furcsán viselkedő férfit: folyamatosan vizslatja a vevőket, miközben úgy tesz, mintha a halaspultnál akarna vásárolni. Aztán jön egy újabb holttest:egy nem éppen jó passzban lévő betörő talál rá a már hetek óta halott idős úrra, akit úgy ölt meg a tettes, hogy holttestét egy biciklikerékre feszítette.Pár nappal később egy testépítéssel foglalkozó,barátnőjével évfordulós ünnepre készülő fiatal srác fullad meg saját fürdőkádjában.
Roppant különös halálesetek ezek, s éppen ez kelti fel Fabian Risk nyomozó gyanúját az indítóokot illetően. A nyomozás mindaddig egy helyben topog, míg egy nyomozó rá nem jön, hogy a feltételezett tettes ( akit a bevásárlóközpont kamerája mutatott) neve anagrammában áll az ő saját szomszédja nevével. Innentől elszabadul a pokol. Másik cselekményszál:Egy teljesen átlagos, rendes svéd család világ körüli útra indul, de nem sokáig jutnak: még az Északi-tenegeren éjszakáznak, amikor az apa lemegy a kabinba, s rémülten veszi észre, hogy kisfia felett egy talpig feketébe öltözött alak áll, kezében karddal. A világ kórüli út pokoljárássá fajul.S felbukkan a regényben a dán Slezer nyomozó, akit éppen elhagyott a barátnője, a férfi majd' megőrül a féltékenységtől,s azt teszi, amit egy magánéleti válsággal küszködő nyomozónak nem lenne szabad: nyomozni kezd a volt barátnője után. Mindenre kiterjedő, már-már paranoiába fulladó vizsgálódása közben pedig belefut egy ázsiaiakból álló bűnbandába. A spoliert itt abba is hagyom, elvégre egy krimiben a váratlanság, a meglepetés döntő tényező, nem akarom az Olvasó elől elvenni ezeket az élményeket.

Folytassuk azzal, miért is tetszett nekem ez a könyv! Néhány pontban összeszedtem.
1. A cselekmény, bár bonyolult, de mindvégig követhető, nem kell visszalapozni. Öt kötetből áll a regényfolyam, de az egyes " darabok" külön-külön,önmagukban is élvezhetők.
2. Fabian Risk karaktere utolérhetetlen és egyedülálló: hús-vér ember, 21.századi életérzésekkel, munkáját leszámítva nem külömös fickó, mindannyiunk ismeretségi körében akad egy Riskhez hasonló karakter.
3. A gyilkosságok, bár mindenapiaknak távolról sem nevezném őket, mai világunkban elképzelhetők, akár meg is történhettek volna. Stefan Ahnhem könyve realista.
4. Remek a könyv cselekménye mögött megbúvó pszichológiai háttér, jó az utolsó előtti fejezetben a véletlenről szóló párbeszéd
5. Ha már a párbszédeknél tartunk:a nyomozók úgy beszélnek,mint 21. századi emberek, nem robotszerűen, nem a hivatalos zsargonban, mégis a rendőri logikát tiszteletben tartva. 

Ajánlom A halálos X című könyvet minden krimikedvelőnek, thrillerrajongónak, Ahnhem-rajongónak ( mert bizony már van jelentős követőtábora a svéd írónak), szóval, mindenkinek javaslom olvasni, aki vágyik egy kis ( vagyis inkább jó nagy) izgalomra.

Animus Kiadó, Budapest, 2021. Fordította ( kiválóan) Erdődy Andrea



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása