H.Barta Lajos:Magánnyomozások

 A meglehetősen " krimiszerű" cím ellenére H.Barta Lajos könyve egyáltalán nem krimi,inkább bűnügyi témákkal is foglalkozó szociográfia. A kiváló újságíró, publicista remekül vette észre a Kádár-korszak mindennapi életében jelentkező torzulásokat, elmaradásokat, groteszk helyzeteket. Minden esemény ( többnyire ezek tragikus események) mögött az emberi lelket, a lélektani motivációt kereste. E rövid könyvajánlóban csak rövid ízelítőt nyújtunk ezekből a furcsa ( erről is lesz szó) szociográfiákból. Azaz:újságírói magánnyomozásokból.

Egy pár csizma:egy élet. Ez a kötet nyitódarabja, meglehetősen érdes, brutális történet, mely a 20.század magyar valóságában esett meg. A második világháború vége felé, 1945-ben, amikor a szovjet csapatok már Magyarország területén vannak, a falu gazdag parasztjai összeülnek egy iszogatásra. Kissé jól sikerül az iszogatás, kora délutánra már mindannyian részegek. " Megtalálják" a birtokon dolgozó, kissé együgyű bérest, aki olyan szegény, hogy még egy csizmára sem futja neki. Fogadást ajánlanak:a béres ( Imre Péternek nevezi őt H.Barta riportja) felmászik egy négyméteres akácfára, a fa törzse mellé letesznek egy kaszát. Ha a béres a kasza mellé ugrik, kap egy csizmát. Akkoriban egy vadonatúj csizma ára felért egy Békés megyei béres kétheti fizetésével, nagy volt a csábítás. Persze,Péter a kaszára ugrik,súlyosan megsérül,ájultan találnak rá egy szántóföldön. Szovjet katonai kórházba kerül,s mivel nem volt nála semmilyen irat,akkori háborús szokások szerint kap egy nevet. A béreslegény új életet kezd...

Magánnyomozás egy lány ügyében.A 19 éves Mária tévénézés közben kimegy a mosdóba,majd felmászik a háztetőre,és leugrik onnan. Az öngyilkosság hátterében rejlő szociális és pszichológiai mozzanatokat kutatja a Szerző. Mária 19 éves volt és elvált,jelenleg a szüleinél lakott egy bérházi lakásban. Korábbi férje rosszul bánt vele,féltékeny volt rá,a lakásba zárta. A válás után a lány apja bemutatta Marit egy szolíd,kedvesnek tűnő főmérnöknek. Csakhogy közben új udvarlója akad a lánynak. Nem tudok szabadulni a gondolattól:tényleg öngyilkosság volt?

Kiáltás. Egy család gazdasági szétesése vezetett tragédiához. Idősebb Csernyik a két világháború között igen jó juhász volt,megbecsülték,de azért volt,aki szerint már akkoriban is sűrűbben a pohár fenekére nézett,mint ahogyan a többi juhász. A negyvenes évek végén aztán jött a téeszesítés,a legelő is a közösbe került,az öreg pedig nem akart belépni a téeszbe. A család élete pedig pokollá változott,az alkoholizmus miatt. H.Barta kontextusba helyezi a családtörténetet,megismerhetjük a 20.századi Nyíregyháza fejlődését.

Békesség,Ámen!Ebből a történetből egy főúri lány és egy egyszerű földműves házasságának létrejöttét ismerjük meg.1945 előtt Szilvia nemesi családban nő fel, tizenévesen több idegen nyelvet beszél,Svájcban jár iskolába. A háború után titkárnői állást vállal,csakhogy főnöke belekeveredik egy-a történelemben megszokottól eltérően-nem koncepciós,hanem valódi bűnügybe. Az ávósok pedig nem hiszik el,hogy a titkárnő nem tudott semmiről. Kegyetlenül vallatják. Tizenkét évet kap a teljesen ártatlan Szilvia. Zoltán ezalatt Kelet-Magyarországon,sokgyerekes családban él,nevelkedik,próbálnak küzdeni a téeszesítés nehézségeivel. Hogy aztán ez a két ember hol és hogyan talál egymásra,az már a magyar történelem tragikus voltában felemelő fintora.

Ajánljuk H.Barta Lajos:Magánnyomozások című könyvét mindazoknak,akik kíváncsiak az átlagostól eltérő emberi életekre,akik szeretik a tartalmas,olykor szórakoztató szociográfiát,és azoknak,akiket érdekel a történelem. Egyedi,valódi sztorikat olvashat ebben a kónyvben. Jobb antikváriumok internetes felületén érdemes megrendelni. 

Expressz Könyvek,1984.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása