Louise Boije af Gennäs:Tetszhalál

 Louise Boije af Gennäs:Tetszhalál című könyve az Ellenállás-trilógia második kötete, de aki nem olvasta az elsőt, nem kell félnie: a kötet önmagában is érthető,kerek egészet alkot. Mielőtt elkezdnénk a rövid spoilert, hadd mondjam el:nagyon finom, lélektani érzékkel megírt regényről van szó,jómagam Georges Simenon hatását vélem felfedezni a műben. Ugyanakkor megvan benne a 21.század pörgése,dinamikája, a karakterek és a helyszínek is modernek, ízg-vérig maiak.
Eredetisége a könyvnek, hogy fikció és valóság keveredik benne: a kitalált történetben valódi újságcikkek szerepelnek, nem pusztán illusztráció gyanánt, hanem fontos elemeként a sztorinak.

Akkor lássuk is a spoilert! Sara hatalmas családi drámán ment keresztül, melynek során saját apjában is csalódnia kellett. Otthon pihen, lelkileg és fizikalag lábadozik,de érzi, hogy ez nem mehet így sokáig.Valamit cselekedni akar, mivel úgy érzi: nem kapott minden kérdésére megfelelő választ. Kissé felszínes de pozitív életszemléletű barátnője, Sally, meghívja egy cukrászdába, azon van, hogy barátnője felejtsen, lépjen tovább, ezért Sally új állást ajánl neki, méghozzá egy világszerte ismert vállalati tanácsadó cégnél. Sara először azért nem érti a dolgot, mert ehhez a céghez előkelő amerikai egyetemek diplomáján keresztül vezet az út, neki meg csak egy svéd vidéki egyetemi oklevele van. Nagyon barátságosan fogadják, de főnöke, Ola, egyelőre csak gyakornokként alkalmazza:rengeteg, akár heti 80 órát is elérő munka, ellenértékknét viszont hatalmas, csillagászati fizetés, amit egy kis-vagy középvállalkozásnál soha nem lehet elérni. A huszonöt éves fiatal lány dolgozni kezd. Mindenki barátságos vele, eleinte a meló sem túl nehéz, érdeklődő fiatalember is akad, aki Sara-hoz hasonlóan katonai kiképzést teljesített, méghozzá abból is a talán legnhezebbet, az ejtőernyősökét- és ekkor kezdődnek Sara-val a gondok.
Reggel futni indul, és úgy érzi, valaki követi. Megpróbálja lerázni, aztán kiderül, hogy a férfi csak a közeli sugárutat kereste. De vajon tényleg ezt kereste, vagy csak figyelmeztetni akarta. De mire?Sara folyton hangokat hall, melyek elvetettségérzést sugallnak neki, azt tudatják vele, hogy ő kicsi, túl nagy fába véta a fejszéjét.
Egy este a lakáskulcsot a zárban találja, pedig, biztos, hogy nem felejtette ott. Valaki járt a szobájában, amíg ő aludt. De ki lehetett az, és miért üldözi őt? Mit akar tőle?
És a legdurvább:valaki foszforeszkáló festékkel mindenféle szörnyeket, démonokat, sárkányokat festett a szobája falára. Sara először azt gondolja, hülye viccekre hajlamos barátnője, Sally a tettes, de ő váltig tagad, és azt gondolja, Sara-val valami baj van. Mármint idegileg. Bizonyára megviselték a családjában történtek.

Lehet, hogy évtizedekre visszanyúló politikai szála is van mindannak, ami Sara-val történik? Anyja egy köteg újságcikket talál apja hagyatékában. Az apa mindig is híres-hírhedt volt arról, hogy alaposan elmondta a véleményét a főnökeinek, ha valami negatív dolgot tapasztalt, ezért aztán sokszor kellett állást változtatnia ( a családnak meg, gondolom, költöznie...). A cikkek az 1980-as évek viharos politikai eseményeiről szólnak, többször is szó esik bennük bizonyos összegekről, melyet az akkori svéd kormány az apartheid-rezsim ellen küzdő dél-afrikai szabadságharcosoknak küldött, s amely pénzek nem mindegyike jutott el a címzetthez, elnyelték a korrupt politikusok. Egy mélyebb kérdés is felvetőik:jó ügy érdekében cselekedhet-e bármely demokratikusan választott kormány titokban, felhatalmazás nélkül? 
És itt be is fejeznénk a spoilert, mivel bűnügyi regényről van szó, nem akarom elvenni az izgalmakat az Olvasótól. 

Kinek ajánljuk Louise Boije af Gennäs könyvét? Krimirajongóknak. A Tetszhalál félig politikai krimi, félig klasszikus pszichthriller. Nagyon jó, egész estés vagy többnapos olvasmány, a vége pedig, mint minden jó krimi esetében:meglepő. Garantáltan feléledünk tőle. 

Central Kiadó Csoport, 2021.Fordította Bándi Eszter


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása