Heltai Jenő:Family Hotel

 Az 1913-ben megjelent Family Hotel Heltai Jenő nagysikerű kisregényének, Az utolsó bohémnak, voltaképpeni előzménye.Az utolsó bohém ugyanis akkora könyvsiker volt, hogy Heltai elhatározta: megtartja a főhőst, Mák István alanyi költőt, és megírja fiktív életének méginkább fiktív,humorosan lehangoló párizsi mozzanatait. Jöjjön hát egy spoiler erről az elképesztő, minden általunk elképzelhető valóságot humoros formában feje tetejére állító történetről! 

Mák István "alanyi költő" Párizsban, pontosabban:annak egyik külvárosában, tengeti napjait a Family Hotelben, ami annyiból " family", hogy anya és lánya működtetik, merthogy nagyobb személyzetre már nincs pénz. Madame Doury, a tulajdonosnő amúgy rendes asszony, néha elenged a szállásdíjból a szegény vendégeknek ( mindenféle diákok laknak itt:távol-keletiek, kelet-európaiak, olaszok és számtalan más náció), sőt, ha nagyon szépen kérik, még kölcsönt is ad, persze, magas kamatra, és az a szabály, hogy aki nem adta meg az előző kölcsönt, az nem kaphat újat- ezt a szabályt nemcsak Mák István alanyi költő sérelmezi... A szálloda mai szemmel távolról sem összkomfortos,világításról mindenki magának gondoskodik, petróleumot mindenki maga vesz. Mák úgy jut pénzhez, hogy tudósításokat küldözget a lét perifériáján tengődő pesti lapoknak estélyekről, színházi előadásokról, kiállításokról- ezek egy része soha meg sem történt, más része pedig megtörtént, csak Mák Istvánnak nem volt pénze belépőre, akkoriban pedig sajtójegy meg sajtópáholy még nem létezett. A pesti lapok pedig olykor-olykor, sokszor több hónapos késéssel, küldik a csekélyke honort, amelyből a szállodásnő levonja a tartozást. 
Istvánunk egy nem éppen szép őszi napon már-már az öngyilkosságon gondolkodik- illetve: számításba veszi, milyen lehet leugrani az erkélyről, amikor is a szomszéd erkélyen megszólal egy szőke fiatalember:ne tegye! Aztán kiderül, hogy a szomszéd valamiféle furcsa beleélőképességgel rendelkezik, ahogy ma mondanánk, fejlettek az empatikus készségei: tudja, milyen szegény a magyar fiú, kitalálja annak legtitkosabb gondolatait. Az új szomszédről pedig kiderül, hogy száműzött királyi herceg, akinek apja meghalt influenzában, amit akkor szedett össze, amikor a fényes palotájából menekült éjszaka,egy szál hálóingben. Megismejük a képzeletbeli ( amúgy a Balkán-félszigeten működő) kis királyság történetét, számos és számtalan tehetségesnél tehetségesebb uralkodóval. Az új szomszéd egyébként igazi világfi: magabiztos, könnyed, elegáns modorú. Ez abból is megmutatkozik, hogy
1. a világ legnagyobb és legismertebb francia cirkuszának igazgatója állást ajánl neki.Mindegy, hogy mit csinál, bűvészkedik, légtornászkodik, csak lépjen fel az ő cirkuszában.Egy királyi herceg, mint a legnagyobb attrakció. nem is lehet rossz. A szőke fiatalember azonban visszautasítja az állásajánlatot. 
2.Máknak van otthon egy csomó rossz pénze, amit gátlástalan trafikosnőktől, szélhámos pincérektől kapott, visszajáró fejében. Az új szomszéd és barát lezser vagánysággal ül be étermekbe, s fizet ezekkel a rossz pénzekkel. Itt jön rá alanyi költőnk, hogy nemcsak az számít, mennyit fizetsz, hanem az is, hogyan fizetsz. 
Blanche kiasszony, azonban, a szálloda-tulajdonosnő kissé depressziós lánya, rosszat sejt. Nem a gátlástalan világfiba, hanem az egyszerű lelkületű, szerény magyar költőbe szeret bele. 

Csak azt tudom írni, mint minden Heltai-regényről:szárnyaló humor, korlát nélküli, kiválóan adagolt- csak röhögni tudunk. Itt azért az elszánt nevetésbe némi filozofikus töprengés is vegyül. Igen, elgondolkodunk a világ dolgairól, s amikor a regény befejeződik, sajnáljuk, hogy nincs még vagy száz oldal repeta...

Legújabb kiadás:Unikornis Kiadó, 1995.A Kiadó azóta,sajnos,megszűnt, itt megvásárolhatók egyes könyvei:lira.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása