Helen Traubel:Gyilkosság a Metropolitan Operában

 Helen Traubel könyve rendkívül érdekes, amerikai környezetben játszódó, de angol típusú, logikán, rektélyeken alapuló, angol típusú krimi. Könyvajánlóként közlünk egy rövid spoilert, azzal a megjegyzéssel: a Gyilkosság a Metropolitan Operában című könyvet minden krimirajongónak ajánljuk. 

Jöjjön a spoiler! A történet az 1960-as években játszódik.Wagner-opera eőadása zajlik éppen a világ leghíresebb operaházában, amikor is Rudolf Salz, a Németországból menekült tenor holtan esik össze. A hamarosan helyszínre érkező Quentin felügyelő csapata kideríti, hogy mérgezés történt. Azt is kideríti a nyomozás, hogy az elhunyt egy egy pezsgőt vett el a feltörekvőben lévő híres szoprán, Elsa Vaughn öltözőjéből. Ettől kezdve mindenki biztosra veszi, hogy Elsa volt a valódi célpont, őt akarták megmérgezni. Hamarosan kiderül, hogy Elsa rokona annak a DeBritt nevű pénzembernek, akinek felesége- Elsa mostohaanyja- a Metropolitan támogatásáért felelős alapítvány egyik ügyvivője. DeBrett kijelenti, hogy egyetlen dolárcenttel sem hajlandó tovább támogatni az operát, mivel a közönség egyre fogy, egyre kevesebb amerikai kíváncsi úgy általában az operára. Szerinte le kellene fordítani angolra az olasz és német műveket. Arra is fény derül, hogy Elsa édesanyja furcsa balesetben halt meg, egy évvel ezelőtt. Tehetségtelen énekesnő volt, akiből sohasem lett volna a Metropolitán sztárja. ( Helen Trauben itt elgondolkodtat bennünket, Olvasókat:van valami köze a két halálesetnek egymáshoz? DeBrett valóban azért nem akarja támogatni az intézményt, mert ellenérzése van a műfajjal szemben- vagy inkább az az ok, hogy a dúsgazdagnak hitt bankárnak valójában nincs pénze? ). Kiderül, Elsa elhunyt édesanyjának éppen a gyiilkosság áldozata, Rudolf Salz volt az énektanára. A producer és rendező kitalálják, Elsa helyett ambíciózus kortársát, Hildét, fogják szerepeltetni. Őt is megölik, pisztollyal. Betörnek Elsa lakásába, mindent felforgatnak, de nem hináyzik semmi, illetve....Aztán megtörténik a legnagyobb baj, Elsát hátulról megtámadják, elkábítják, az ágyhoz kötözik. 
Quentin felügyelőnek ekkor lesz gyanús a dolog. Ugyan miért akarna valaki megölni egy tehetséges, sokak számára jelen-vagy jövőbeni befektetést érő operacsillagot? Hiszen mint a Metropolitannek, mind a producereknek pontosan az az érdeke, hogy Elsa éljen, minél több fellépést vállaljon, mert abból jön a pénz. Lehetséges-teszi fel a kérdést Quentin felügyelő, hogy egészen más indítékékok vezetik a gyilkost, mint a pénz vagy a karrier? Elsa talán meglátott vagy meghallott valamit, amit nem kellett volna? 

Mivel krimit ajánlok, azt gondolom, illik valamiféle nyomravezető jelet hagynom, valamit, amiből a Tsiztelt Látogató rájöhet arra, ki felelős mindenért. Azt gondolom, ha belegondolunk abba, hogy
- a gyilkosnak alaposan kell ismerni a Metropolitant
- a gyilkosnak legalább olyan fontos az, amit Elsa lakásában keresett, mint az, hogy a lányt holtan lássa
akkor már jó nyomon tudunk elindulni. 

Nagyon jó könyv nyaraláshoz, vonatra, szoliba, hivatali ügyintézésre való várakozás közben. Traubel nem könnyű rejtélyt adott fel nekünk, de azért sikerülhet a megoldás. Maga a könyv már csak jobb antiváriumokban érhető el. 

Fekete Könyvek, 1969. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása