Agatha Christie:Szerelmi bűnügyek

 Agatha Christie-től a Krimi Királynőjének képzeletbeli koronáját már senki nem veheti el. Történetei ma is frissek, elevenek, akár elvisznek bennünket egy másik, talán már soha vissza nem térő világba. A Szerelmi bűnügyek című könyve korábban máshol már közölt novellákból, elbeszélésekből készült válogatás. Néhány mű bevezető-jellegű cselekményvázlatát ismertetem, úgy, hogy azoknak se vegyem el a kedvét, akik el kívánják olvasni a könyvet, kíváncsiak a megoldásra. 

A treff király című novella hamisítatlan Poirot-történet. Egy híres táncosnő holtan talál egy dúsgazdag üzletembert, és úgy megijed, hogy átszalad a szomszédba, az Oglander családhoz. Akik éppen bridzseznek. Legalábbis ez a rendőrségi sztori. Poirot, a belga mesterdetektív szerint azonban a dolgok nem egészen így történtek.Aki szeretné kitalálni, ki a gyilkos ,alaposan olvassa át azt a néhány sort, amikor Poirot és Hastings a fényképeket nézegeti.

Helené arca. Ez egy Mr.Stterthwaite és Mr. Quin-történet, ebből máris következik, hogy valamilyen bonyolult lélektani problémát fog együttesen megoldani a két nyomozó. A szemlélődő életet élő dúsgazdag öregúr, Mr. Stetterthwaite éppen az operában ül, amikor figyelmes lesz egy szerelmi hármasra. Két férfi, Mr.Burns és Mr.Eastney verseng egy fiatal hölgy kegyéért. A lány végül Mr. Burnst választja. A nagy Agatha Christie-rajongók máris felteszik a kérdést: biztos, hogy pusztán a szerelem áll a háttérben?

Halál a patakban. Ezt a bűnügyet pedig Christie másik utolérhetetlen hőse, Miss Marple oldja meg. Egy Londonból falura költözött, s mi tagadás, ott eléggé idegennek tűnő fiatalember teherbe ejt egy falusi lányt. Aki aztán a ptakba öli magát- legalábbis úgy tűnik eleinte. Csakhogy az orvos zúzódásnyomokat fedez fel a karon és a nyakon. Miss Marple pedig, mielőtt még a nyomozás megkezdődik, felírja egy cédulára a gyilkos nevét...

Az újságpapírba öltözött úr. Tommy és Tuppence-történet, merthogy ők sem csak politikai ügyeket oldottak meg, hanem szerelmi bűntényeket is. Egy középkorú katonatiszt, úgy tűnik, elveszíti feleségét, aki beleszeret a férj egyik barátjába. Egy jelmezbálon azonban gyilkosság történik, s minden arra utal, a csalódott szerelmes szerető a gyilkos.Aki újságnak volt öltözve. Tommynak és Tuppence-nek azonban egészen más a véleménye...

Magnóliavirág. Egyike Agatha Christie azon történeteinek, amelyben egyik ismert nyomozója sem szerepel. De azért izgalmakban nincs hiány. Tönkrement házasság, szeretők, kompromittáló levelek, zsarolás- és valami ősi rejtély húzódik  történet mélyén. Érezzük, hogy sem Richard, sem Theo nem egészen őszinte. Ez a novella mestermű, egyike a legjobb Christie-történeteknek. Az üzenete pedig egyszerű:a jó házasság titka a bizalom és az őszinteség. 

Kinek ajánljuk a Szerelmi bűnügyek című könyvet? Mindenkinek, aki szereti a krimit, és aki volt már szerelmes. Azaz:minden felnőttnek. 

Helikon Kiadó, 2022.Fordította Borbás Mária et al...


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása