Kőváry E.Péter:A szik virága

 Kőváry E.Péter (1947-2015) író, újságíró, élete java részét Békéscsabán töltötte. A szik virágai című könyv különleges történelmi regénye, melyben egy család történetén keresztül mutatja be Délkelet-Magyarország igencsak mozgalmas huszadik századi történelmét. 
A történet azzal indul, hogy Salzmann úr meghal,maga után hagyja feleségét és számtalan gyermekét. Az özvegyasszonyt leginkább az az álszent hozzáállás idegesíti, mellyel a sváb környezet férje halálához hozzááll, gyakorlatilag semmi módon nem segítik a családot. Ezért Salzmanné úgy dönt, hogy elköltözik, mégpedig Békés megyébe. A gyerekek egy soknyelvű,polikulturális ( főleg szlovák és magyar nyelvű) közegbe kerülnek. Elfeledik németes nevüket, Sóvágók lesznek, és próbálnak boldogulni, ahogy tudnak. A helyiek nagyon babonásak, az egész térség kevésbé polgárosult, mint Fiume, ahonnan a család érkezett.A testvérek között távolról sem teljes az összehang, van, aki tanulni akar, van, aki inkább a paraszti gazdaságot vinné tovább, van, aki pedig mindkettőt akarja. Mindenesetre Sóvágóné gyűlöli a tanulást, az iskolát, a betűvetést, minden gyermekét, unokáját mezei munkára akarja fogni. Kegyetlenül bánik az unokáival. 
Aztán Ferenc Ferdinándot megölik, pár hónapon belül pedig kitör az első világháború. Szinte mindegyik testvért elviszik katonának. Van, aki meghal, van, aki fogságba kerül, de hazatér. Olyan is akad, aki orosz fogságból szökik Pekingbe, onnan Sanghajba, az Egyesült Államokba- nagyon rossz körülmények között, hajók fedélzetén potyautasként-, és onnan keveredik haza. A háborút követő viharok, az őszirózsás forradalom, a tanácsköztársaságnak nevezett kommunista állam mindent felborít. A Sóvágó testvérek különböző politikai oldalra helyezkednek, de mindannyian rosszul járnak. Az egész falu izgul, hogy Békéscsaba magyar marad-e, a betörő román seregek mindenesetre kifosztják. 
A család feje Gyuró lesz, aki azonban csak a ház felét örökli, ezt testvére, Mirko, ki is használja, elviszi a gyümölcsfák felét. Gyuró taníttatni akarja öccseit, közülük nem mindenki látja be, hogy ez miért szükséges, mikor ott a föld...Gyuró megpróbálja korszerűsíteni a gazdaságot, például közös pásztort hozatni, ezzel is spórolni, de a faluközöség és a földbirtokos mindig leszavazza....

A szik virága nagyon montázszerű, fordulatos, pörgős történelmi regény. Valahol az igazi fordulópontot azért hiányolom, ennek ellenére kellemes belelátni abba, hogyan is működtek ott helyben, Békés megyében a nagy történelem ügyes-bajos dolgai...Nagyon árnyalt, a sablonokon messze túlmutató, egyénített jellemekkel találkozunk a könyvben ( pl. a nagymama, a favágó, Gyuró,Ödön és mások). Kőváry E. Péter könyvét a történelem és irodalom iránt egyként érdeklődő felnőtt Olvasóknak ajánljuk.A RaRe sorozatban jelent meg, ajobb antikváriumokban talán még beszerezhető.  

Magvető, 1986.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása