Patricia Moyes:Végjáték koszorúval

 Patricia Moyes remek bűnügyi regénye, a Végjáték koszorúval, a Kroki Krimi című magyar folyóirat karácsonyi dupla különszámaként jelent meg. Hogy kedvet csináljunk ehhez a könyvhöz, spoilert közlünk, ám természetesen- krimiről lévén szó- nem akarjuk lelőni a poént...Annyit viszont elárulunk:A végjáték koszorúval nagyszerűen egyesíti a logikán alapuló angol és az akción, izgalmakon, üldözésen és verekedésen alapuló amerikai bűnügyi történetet.

Tehát jöjjön a spoiler! Margaret és Stephen Cannington, felső középosztálybelinél kicsit magasabb anyagi helyzetben levő házaspár,éppen válófélben vannak, a férfi már új kapcsolatával él, Margaret pedig belemenekül a munkába, miközben kislányukra, Emmára vigyáz.Minden szerda este színházba megy, ilyenkor általában egyetemista bébiszitter vigyáz lányukra, Emmára. Egy este hamarabb ér véget a színház, Margaret hazamegy, de a lakás üres. Se bébiszitter, se kislány. Egy újságpapír-betűkből összevágott üzenet tudatja az asszonnyal, hogy elrabolták a kislányt, hamarosan telefonálni fognak, ő maga azonban ne hívja a rendőrséget, mert akkor a kicsinek vége. Margaret felhívja férjét, Stephent. ( A dúsgazdag, hedonista életfelfogású férfi végig rendkívül ellenszenvesen, lekezelően viselkedik mind az asszonnyal, mind a rendőrséggel. Tapasztalt krimiolvasók ebből máris levonhatnak egy következtetést...). Stephen rájön, hogy csak olyan ember rabolhatta el a gyereket, akinek ablakából rálátás nyílik az ő házukra. Négy ilyen ház akad az utcában. 
- Az egyik üres
- A másikban egy vénséges vén, nyavalygós, kissé szenilis, és amúgy dúsgazdag öregasszony lakik az affektált modorú szobalányával
- A harmadikban egy tisztességben megőszült katona él szürke és jellegtelen feleségével
- A negyedikben egy bébiszitterek közvetítésével foglalkozó ügynökség dolgozik, a ház folyton tele van élettel, no meg zajjal, ricsajjal, amit a kedves szomszédok már nehezen bírnak idegekkel. 
Margaretnek természetesen a negyedik ház lesz gyanús. Kiderül, hogy azzal a bébiszitterrel, aki aznap Emmára vigyázott, már máskor is voltak gondok: eltűnt egy ezüszgyűrű az egyik házból, máskor pedig korábban fejezte be a munkát, egyszerűen otthagyta a a kicsit, mielőtt a szülők hazajöttek. Az asszony nem érti, hogy ha ennyi gond volt ezzel a lánnyal, akkor miért őt küldték hozzá a másik lány helyett, akit megszokott. Erre az ügynökség vezetője azt válaszolja:az utolsó pillanatban kiderült, hogy a megsuokott, kedves, rendes lánynak megbetegedett az édesanyja, ezért vidékre kellett utaznia és gyorsan kellett valami helyettest taláni a feladatra. Margaretnek valami gyanús ebben a sztoriban.... 
Az emberrablók tízezer fontot kérnek a kislányért. Stephen játszva kifizeti a pénzt, ám az emberrablók újabb követeléssel állnak elő: még húszezret kérnek. A férfi majd felrobban a dühtől. Ekkor értesítik a rendőrséget. A renődőrfelügyelő nincs oda az örömtől, hogy a hatóság csak most szerez tudomást a történtekről, ám késtséges, megértő, és segít. Ám Margaret nem kedveli, mivel a nyomozó az ő új udvarlóját gyanúsítja. Stephennek persze ez a megoldás nem volna ellenére...Itt abbahagyjuk a spoilert, viszont adunk egy tippet! 

Aki szeretné kitalálni, ki a tettes, annak itt egy kulcs-epizód: Margaret éppen saját magánnyomozását folytatja, mikor is meglátja a bébiszitter-ügynökség vezetőjének kocsiját, benne a férfival, méghozzá nem messze a saját házától. A férfi azt mondja, egy idős nagynénját látogatta meg. Mra. Percival azonban, aki idős, szenilis, nyavalygós és dúsgazdag, elmondja, hogy neki unokahúgai vannak, nincs unokaöccse. 
Ez az epizód nyomra vezethet.
Hogy kiknek ajánljuk ezt a knöyvet? mindenkinek, aki szereti a jó krimit, az izgalmas szórakozást. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása