Arthur Herzog:Földmoraj

 Arthur Herzog könyve egyike a leghátborzongatóbb olvasmányoknak, melyek valaha a kezembe kerültek. A Földmoraj szövege olyan, mint egy lassan kúszó skorpió, amely bemászik az ingedbe. elképesztően izgalmas adreanlinlöket ez a mű- ráadásul tudományosan is igényes, nyelvileg is jól megformált. Az alábbiakban közlünk egy rövid spoilert a műről, akit nem érdekel, nyugodtan ugorja át a következő bekezdést.

Harry Vail földrengéskutatóként ( szeizmológusként) dolgozik, de egy földrengés alkalmával akkora trauma éri, hogy már mindenütt rengést érez. Belátja, hogy nincsenek rendben az idegei, mentálisan nem alkalmas a szeizmológusi szakmára, ezért otthagyja a munkahelyét, és néhány barátjával együtt vállalkozásba kezd a keleti parton,Rhode Island államban. Hagoymányos geológiai feladatokat végeznek, Harry kicsit unja is a rutinmunkát. Egy kis faluban vesznek házat, ám nagy megleletéssel tapasztalják, hogy a falusiak kiutálják őket, pl. a boltban rendszeresen átverik Harryt és családját. Amúgy is különös egy falu ez, van például egy okkult szertatásokat végző vallási csoportja. 
Egy napon Harry leesik a gyümölcsfáról, összetöri magát. Meggyőződése, hogy amikor fájdalmak közepette a földön feküdt, morajt hallott a föld alól, a földrengések kezdeti szakaszának kellemetlen dübörgését. A házban w alakú repedéseket fedez fel, a pincében is keletkezik egy repedés, a gyerekszoba fala pedig barna lesz a csőtörésben feltört víztől. Ráadásul kiderül, hogy a közeli nyugdíjastthon egy hatalmas mészkőbarlangra épült, csakhogy a tulajdonos már túl sok pénzt ölt bele az épületbe, eléggé ellenére van, hogy bármiféle nagyobb felújításba vagy költöztetésbe kezdjen. A közelben felrobban egy vegyimű, egy fiatalembert gyanúsít a rendőrség, aki azonban azt állítja, a kérdéses időpontban az ország másik végén, Floridában volt. Csakhogy a tanúk, akik ezt igazolhatnk, sorra eltűnnek...
Amikor már több, mint harminc centis lesz Harry házának pincéjében a repedés, a férfi megosztja gyanúját feleségével, aki viszont megrémül, és inkább az okkultizmusban találja meg a magyarázatot. Biztosan szellemek jártak erre...Egyre többször fodul elő, hogy váratlanul kinyílik egy ajtó, kivágódik egy ablak,leesnek a polcokról az értékes díszek, ráadásul a család kutyája is elpusztul valami vakondtúrásban.
Harry ekkor gyanakodni kezd. Túlzottan egybevág minden egy földrengéshez....

Az egész könyv nagy kérdése:tényleg természeti katasztrófáról van szó, vagy valaki "csinált valamit"?  Természet vagy ember, vagy mindkettő?Nagyon jó a könyv cselekményének dinamikája, húzza magával az Olvasót. Herzog karakterábrázoló képessége is kiváló, Harryban szerintem minden fiatal-középkorú férfi magára ismer. Vannak egészen kitűnő, de nem túl bőbeszédű lélektani részek is a szövegben.
Sikerrecept? Hogyan írjunk bestsellert? Lehet, mindenesetre jól kidolgozták, izgalmas minden mondata, szava. Remek könyv, mindenkinek szívből ajánljuk, hozzátéve:azért tizenhat éves kor alatt inkább olvassanak mást. 

A Földmoraj című könyvet leginkább antikváriumokban tudjuk beszerezni. 

Maecenas-Téka, 1989, fordította Molnár István
maecenaskiado.hu

Itt pedig a Téka Könyvkiadó könyveit, kiadványait tallálhatjuk meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása