Jeffrey Archer:Se több, se kevesebb

 A brit politikusként, mintegy hobbiból kalandregényeket egyéb bestsellereket író Jeffrey Archer ezúttal is remekművet alkotott. A Se több, se kevesebb című kiváló, akciódús könyv egyszerűen letehetetlen. Recenzens egyhuzamban olvasta végig, egy rövid spoilerrel igyekszik kedvet csinálni az olvasáshoz. 

A történet Amerikában kezdődik. Egy lengyel család a 20.század elején kétségbeesésében kivándorol Amerikába. Családi éttermet alapítanak, melyet főként a hasonló sorsúak látogatnak. A család egy szem fiát, Harvey-t, egyetemre szánják. a kis csínytevőt azonban jobban érdekli a pénz, mint a tudás. Minden elképzelhető eszközt bedob, amit egy kiskamasz bedobhat: cipőt pucul, bevásárlószatyrot hord, majd tizennégy évesen megragadja figyelmét az amerikai álom:a tőzsde. A világhírű Wall Street. A nem túl előnyös külsejű, nők iránt alig érdeklődő ifjú egy brókercégnél lesz gyakornok, de már itt kiderül, hogy nem a törvénytisztelet az erőssége:belső információk alapján egy biztosítótársaság vezetőjét informálja erről-arról. Aztán egyik nap rámosolyog a szerencse, mikor egy férfi a mosdóban véletlenül kiejti zsebéből az ötvenezer dolláros csekkjét. A fiatal Harvey pedig beváltja ( akkor még lehetett így), és részvényeket vesz....A történet vége annyi lenne, hogy Harvey Metcalfe pár éven belül az amerikai kisbefektetők rémévé válik, folyton link ajánlatokkal bombázza ügyfeleit. Szövetségi vizsgálat többször is indul ellene, de elkapni sosem tudják. 
Egy szép napon ( a huszadik század közepén járunk) kiderül, ,hogy az Északi-tenger hatalmas olajkincset rejt magában. Harvey kitalál egy csalást, mellyel úgy keres pénzt, hogy egyetlen gram olajat sem termel ki. Csakhogy ezúttal rosszul választotta meg áldozatait:
- egy oxfordi professzort
- egy nőcsábász ifjú arisztokratát
- egy fiatal bórkert, akit csak egyszer lehet átverni
- egy előkelő betegkörrel rendelkező magánorvost. 
Szóval, őket hiba volt lenyúlni. Mert ez a kvartett eltökélten egyetért abban, hogy mindenáron visszaszerzi azt az egymillió dollárt, amit Harvey kicsalt tőlük. Négy tervet dolgoznak ki, s mindegyiket végrehajtják. Hogy sikerül-e visszanyerniük pénzüket? Hát, ez majd kiderül a könyv végén, amit mindenkinek ajánljuk, aki szereti az érdekes krimit, akcióregényeket, kalandregényeket, szóval, az ilyesféle dolgokat. Nem fog unatkozni. 

Jeffrey Archer könyve azért marad meg az Olvasó emlékezetében, még manapság, a minden perces ingerekkel támadó információs társadalomban is, mert egy ősi ösztönnel szembesít bennünket:az igazságosságra való törekvéssel. Néha mi magunk is szeretnénk megbosszulni a rajtunk esett sérelmeket, visszaszerezni az ellopott autót, pénzt,szeretőt, feleséget, mindent. A Se több, se kevesebb hősei meg merik tenni azt, miről mi, többiek csak álmodozunk. És ezt olyan jó olvasni, hogy csak na!

GABO-General Press, 1994.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása