Mattyasovszky Jenő-Kulcsár Ödön:Hód és fején kalap

 A Hód-történetek az 1980-as évek magyarországi bestsellerei voltak. Amikor aztán szerzőjük, Mattyasovszky Jenő, váratlanul elhunyt, a Kiadó nem akarta a részben elkészült kéziratokat " veszni hagyni". Ezért Kulcsár Ödön társszerzőségével egy sorozatot indítottak, immár a közelgő rendszerváltás szellemében...A Hód és fején kalap ennek a sorozatnak az első kötete. Kedvcsinálóul egy rövid spoilert közlünk, a többi a Tisztelt Olvasó dolga! 

A történet az 1980-as években játszódik. Szamarkandban ( ma Üzbegisztán) kezdődik a történet. Egy Maple nevű angol ügynököt a szervezett bűnözés a városba küld. Át kell vennie egy nemrégiben ( tragikus körülmények között...) elhunyt ügynök helyét. Maple meglepetten tapasztalja, hogy semmi nem a megállapodás szerint alakul. A repülőtéren férfi helyett igen csinos lány várja, a szálloda kritkán aluli, ráadásul folyton bemászkál a szobába egy állítólagos fürdőszoba-szerelő. Kalandos úton aztán egy világvégén fekvő temető egyik kriptájában az angol megkapja, amiért idejött: egy táskát, tele pénzzel. Csakhogy, amikor már dolgavégezetten hazafelé indulna, egy rendőrségi Moszkvics ered a nyomába. Amikor pedig a táska preparált fiókjához nyúl, megdöbbenve tapasztalja, hogy ellopták belőle a pénzt. Maple arra a következtetésre jut, hogy főnökei meg akarnak szabadulni tőle, hogy ez az egész küldetés csak fal volt, arra volt jó, hogy valaki másnak az igazi küldetését fedezze. Az angol úr félteni kezdi az életét- ekkor azonban zseniális ötlete támad. 
A történet másik szála Magyarországra vezet. Egy kapualjban sírdogáló fiatal lányon, Lulán, megakad egy idősödő tanár szeme. Megszánja a rettenetesen elhagyottnak tűnő lányt, aki váltig bizonygatja, hogy ő bizony nem prosti. Szerelem szövődik köztük, amely azonban a férfi részéről erősebb, mint a lány részéről. A szerelmből esküvő lesz, ahol is a férfi rokonai nem jelennek meg. Azt gondolják, a lány egyszerű szélhámos. Pár hét múlva-mintha csak a rokonoknak lenne igazuk- Lula eltűnik, se szó, se beszéd. Szepes teljes letargiába esik, várja vissza szerelmét, aki csak nem akar jönni. Jön viszont két idegen úriember, Csandra és Pipa, szemmel láthatólag kisstílű bűnözők, állítólag Lula korábbi barátai. Szepes úgy dönt, vendégü látja vacsorára a két fickót, hátha tudnak valamit mondani szökött feleségéről. Lemegy a boltba tejért, kajáért. Mire visszér, Pipa a fürdőkádban fekszik holtan, Csandra pedig az előszobában, teljesen ájultan, valószínűleg leütötték. Hamarosan az úgynevezett kalapos banda tagjai jelennek meg Szepes lakása alatt ( társasházban lakik a fickó). A hamarosan kijózanodó Csandra szerint ők egy rivális banda tagjai, és meg akarják őket ölni. Szepes, akinek semmi köze az egészhez, kénytelen együtt küzdeni két ismeretlen " barátjával". Ám egyszercsak felbukkan Lula, aki távollétét indokolva csak annyit mond: külföldön voltam. A magyar nyomozószervek ekkorra már rajta vannak az ügyön, és hatalmas kábítószer-fogást sejtenek. És a könyv végén persze kiderül, hogy senki nem az, akinek mondja magát.  

A Hód és fején kalap kicsit más, mint a klasszikus Hód-történetek. Humorosabb, oldottabb, "rejtősebb", közelebb áll a kalandregényhez.. Ajánljuk a könyvet minden krimirajongónak tiszta szívből. 

Népszava Lap- és Könyvkiadó,Budapest,1990.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása