Mattyasovszky Jenő:Hód és a sárga dosszié titka

 Mattyasovszky Jenő bestsellerei olyan népszerűek voltak Magyarországon és Közép-Európában, hogy az első kiadás után új, összevont kiadásokat jelentetett meg a Népszava Lap- és Könyvkiadó. A Hód és a sárga dossziét titka című könyvben két bűnügyi regény található. Ezek közül a Hód jelentkezik címűről már írtunk rövid ajánlót, sokan megnézték, örülünk neki. A második regény, a Hód titkos feladata, legalább ilyen jó, ha nem jobb...Mivel krimiről van szó, rövid spoilerrel igyekszünk kedvet csinálni Kedves látogatóinknak ahhoz, hogy valamelyik antikváriumban felkutassák ezt a remek könyvet. 

Íme tehát, egy rövid cselekményleírás, avagy ma divatos szóval spoiler! Dr. Bálint Géza vállalati jogtanácsos éppen befejezte Balaton-parti nyaralását, és indul vissza Budapestre. Egyszer csak beül mellé egy fiatal, rendkívül ideges szőke hölgy, és arra kéri, vigye el innen valahová, bárhová, csak ne kelljen itt maradnia. Útközben a fiatal lány csak annyit árul el magáról, hogy éppen állást kíván változtatni, külkereskedelmi levelező angol és német nyelven. Ám mindvégig rendkívül ideges, még az egyik kulcsát is kocsiban felejti. 
Másnap különös hívást kap a rendőrség. A telefonáló szerint egy társasház első emeleti lakásában valami nagyon nagy baj történt. Se nevet, se címet nem mond a bejelentő- akkori technikai apparátussal az 1980-as években ezeket az adatokat nem volt könnyű lenyomozni. Két rendőr ki is megy a helyszínre, a ház gondnoka teljes értetlenséggel fogadja megjelenésüket, már éppen indulnának vissza a kapitányságra, amikor is az egyik nyomozónak eszébe jut, hogy a biztonság kedvéért hatoljanak már be Pula Ildikó lakásába, mert egyesek szerint hetek óta nem bukkant fel itt, mások szerint viszont tegnap este is a lakásban volt. A rendőrök ott találják Ildikót, a konyha falából kiálló szegre felakasztva. A precíz halottszemle öngyilkosságnak álcázott gyilkosságot állapít meg. Kiderül, hogy Ildikó egy olyan cégnél volt levelező, ahol nagyértékű computerekhez terveznek és gyártanak komoly alkatrészeket. Az elhárításban felvetődik, hogy a lány esetleg kémkedett, megbízói pedig rövid úton elették láb alól.Hód éjszaka bemegy a lakásba, hogy feltűnés nélkül átkutassa azt. Közben két dolgora jön rá:
- ki volt a titokzatos telefonos bejelentő?
- valaki más már előttük átkutatta a lakást
Másnap aztán a titokzatos bejelentőt is megölik, egy bonzszoborral hatalmas ütést mérnek a fejére. Ám a tettes ezen a ponton elárulta magát, nagyon fontos nyomot hagyott maga után, ami megkönnyíteni nem, leszűkíteni viszont jelentősen leszűkítheti a gyanúsítottak körét. 
Közben az is kiderül, hogy Ildikónak belga vőlegénye volt, akivel nagyon komoly volt a kapcsolat, ráadásul a vőlegény hamarosan Mgyarországra érkezik, hogy itt tartsák meg az esküvőt. 
Mindeközben a mit sem sejtő Bálint Géza jogtanácsos felhívja a lány volt munkahelyét, hogy azt a bizonyos kulcsot, amit Ildikó az autóban felejetett, visszaadhassa. Csakhogy nem várt vendégei érkeznek...

Eddig a spoiler, nem akarjuk elvenni az Olvasók kedvét a rejtély kibogozásától. A Hód és sárga dossié titka című könyvet minden krimikedvelőnek ajánljuk. Hogy miért ez a címe a könyvnek, mikor a benne szerpelő két regénynek teljesen más? Hát, ez is a könyvkiadás rejtélyei közé tartozik. 

Népszava Lap- és Könyvkiadó, Expressz Könyvek, 1978.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása