Dr. Nádházi Zoltán-Dr. Moser Györgyné:A szívinfarktus és étrendi kezelése

 A könyv alcíme:Kiváltó okok, tünetek,megelőzési és kezelési lehetőségek.Receptek, gyakorlati tanácsok, táblázatok. 
Dr. Nádházi Zoltán kardiológus és Dr. Moser Györgyné dietetikus igazán remek könyvet alkotott. A szívinfarktus és étrendi kezelése nem csak a betegeknek, hanem a környezetüknek, családtagjaiknak is szól. Megismerhetjük a szív felépítését, az infarktust kiváltó rizikófaktorok két csoportját ( általunk befolyásolható illetve tőlünk független). Utóbbiba tartoznak többek között az öröklött hajlamok is...Megismerhetjük a hegszövetképződés jelentőségét az infarktus kialakulásában, részletesen felsorolja a könyv az infarktus tüneteit. Fontos tudni, hogy van fájdalommentes infarktus is.Szó esik a mellkasi röntgenfelvételekről, a laboratóriumi vizsgálatokról, a könyv első megjelenése idején meg nem mindenhol elterjedt EKG-vizsgálatokról. Találkozunk olyan fogalmakkal, mint vérrögoldás, szívkatéterezés, ballonos tágítás. Nádházi doktor hangsúlyosan felhívja a figyelmet a pszichés kezelés fontosságára- recenzens még kiegészítené ezt azzal, hogy infarktusos beteg gondolja át, nem kellene-e munkahelyet váltani...Megcáfolja azt a régi orvosi gyakorlatban szokásos tételt, miszerint infarktusos betegnek legalább 6 hétig tartó ágynyugalom szükséges. Doktor úr szerint- bizonyos betegeknél- elegendő 3 nap ágynyugalom.Szó esik a szívinfarktus szövődményeiről. Ezek között laikus számára elég hátborzongató dolgok is vannak, pl. mikor a vér visszafelé folyik, a pitvarba. De nem kockáztatnék meg egy szívburokgyulladást sem. Nagyon fontosnak tartja kiemelni a könyv az utókezelés fontosságát. De ugyanilyen fontos a megelőzés is. A dohányzás, az elhízás, a magas vérnyomás, a rendszeres alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód- mind- mind növelik az érelmeszesedés kockázatát. 

A mű második része az infarktusos beteg étrendi kezeléséről szól. Fontos leszögezni: igenis szükség van étrendi kezelésre. Megtudjuk, milyen típusai vannak az elhízásnak, miért veszélyesebb az alma, mint a körte típusú elhízás. Dr. Moser Györgyné szerint az ideális fogyókúra az, amikor napi 500-600 kalóriával kevesebbet viszünk be a " normálisnál", s ezt párosítjuk mozgásban gazdag életmóddal. Nagyon jó kis táblázatban sorolják fel a kívánatos és a nemkívánatos élelmiszereket. Kívánatos pl. sovány húsfélék, mindenféle hal, sovány tejtermékek, mindenféle zöldség, gyümölcs, sovány sajt, még napi 1 kávé is belefér. Nem kívánatos semmilyen zsírban gazdag élelmiszer, cukor, cukros üdítő, de még a babbal, sárgaborsóval is vigyázni kell. 
Nagyon jó ételrecepteket találhatunk a könyvben, melyek nemcsak az infarktusos, de az egészséges emberek számára is nagyon hasznosak lehetnek. Néháány étel a kínálatból:
- Hideg meggyleves
- Karfiolleves
- Olasz zöldségleves
- Sonkával töltött törökparadicsom
- Zöldséggel töltött patisszon
- Csirkemellpuding
- Sonkás marhafelsál
- Frankfurti marhatokány
- Temesvári sertésborda
- Joghurtos őszibaracksaláta
- Ribizlis habszuflé
- Téli gyümölcsaláta

Kívánunk a betegeknek gyógyulást, az egészségeseknek pedig sok finom ételt, s minél eégszségesebb szívet! Dr.Nádházi Zoltán-Dr. Moser Györgyné: A szívinfarktus és étrendi kezelése című könyvét minden felnőtt Olvasónak ajánljuk!

Golden Book Kiadó, Budapest,2000.

A hasonló nevű- nem tudom, jogutódnak tekinthető-e- könyvkiadó weboldala itt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása