Mattyasovszky Jenő-Dr.Trencsényi István:Hód és a szerelem hóhérai

 Mattyasovszky Jenő az 1980-as évek egyik legnépszerűbb magyar bestseller-írója volt. Legendás karakterét, Hódot, egy fél ország szerette. Az író halála után a megmaradt kéziratokat Dr. Trencsényi István fejezte be. A Hód és a szerelem hóhérai című könyv is egy befejezetlen kéziratból keletkezett. Nagyon izgalmas, nagyon sok szálon futó, érdekes krimi. 

Spoiler. Egy Kolbe nevű, állítólag magyar származású, Amszterdamban élő férfi mulatót nyit a holland fővárosban. Igen kétes hírű hely lesz, viszont rengeteg pénzt hoz. Kolbe Magyarországra utazik, magával hozza magyar származású szeretőjét, Erzsébetet( Lizettet, ahogy a holland férfi szólítja), azzal a nem titkolt szándékkal, hogy úri prostituáltat farag belőle. Lizett azonban nem kér ebből az életformából: az éneklés, táncolás még belefér, de több már nem. A lány szeretné felkeresni szülei otthonát, a ma már igencak elhanyagolt bükki kastélyt. Kolbe megtudja, hogy a lány családja annak idején elásott több millió dollár értékű ékszert, régiséget a második világháború során betörő német csapatok elől. Elhatározza, megszerzi a hatalmas értékű portfóliót. 
A magyar rendőrség és a kémelhárítás felfigyel egy különös tényre. Az utóbbi hetekben három NSZK állampolgár hunyt el Magyarországon. Mindhárman szállodákban, mindhárman szívgörcs következtében. Ráadásul mindhárman Düsseldorfban laktak. Ez nem lehet véletlen. Kiderül, hogy mindhárom elhunyt német férfinak köze volt a kábítószer-csempészethez, abba a bandába tartoztak, amelyikbe Kolbe. 
Lizett tovább bonyolítja a dolgokat. Szerelmes lesz egy magyar férfiba, bizonyos Temesibe, aki a zömmel nyugati- vadászok szakácsa, remekül készít fogoly- és fácánpecsenyét. Kolbe rendkívül féltékeny lesz a magyar férfira, ám kideríti, hogy Temesi apja intéző volt azon a birtokon, ahol állítólag elásták azt a rengeteg kincset. Egy darabig hagyja, hogy a magyar férfi és magyar származású szerelme között működjön a kapcsolat, ám egy hegyi kiránduláson Lizett tragikus körülmények között életét veszti. Kolbe szerint Temesi ölte meg a lányt.A rendőrségnek az egész sztori gyanús, ezért felkérik Hódot, hallgassa ki a gyilkossággal gyanúsított férfit. Kiderül, hogy egészen másképp történt minden, mint ahogy az állítólagos szemtanúk állítják....Spoiler vége.

Ha egy nagyon rövid értékelést kellene adnom erről a műről, azt mondanám: nem ez a legbravúrosabb Hód-regény, viszont izgalmas, olvasható, jó alaposan megbonyolították a cselekményt, úgyhogy egy nyári napozáshoz, vagy téli vonatúthoz tökéletes. Krimikedvelőknek ajánljuk, inkább a felnőtt korosztálynak. Antikváriumokban érdemes keresni. 

Expressz könyvek,1988. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása