Fazekas Mihály:Ludas Matyi.Válogatott versek

 Fazekas Mihály a 19.századi reformkort közvetlenül megelőző költönemzedék tagja. Legismertebb műve a Ludas Matyi,de válogatott versei között is akad jónéhány szenzációs. Könyvalakban már régen,a Populart Füzetek sorozatában viszont megjelent egy igen tekintélyes válogatás,a könyvajánló megírásakor ezt vettem alapul.

A Lúdas Matyiról néhány mondatot-nagyon jó érzés olykor klasszikus irodalmi műveket újraolvasni. Ez a "népi rege öt levonásban"tartogat meglepetéseket a 21.századi olvasó számára. Van politikai mondanivalója. Fazekas Mihály hitt abban,hogy a magyar nemesség képes lesz túllépni saját árnyékán,s a 19.századi történelmi fejlődés motorjává válni. Ez részben igaznak is bizonyult. De azt is tudta Fazekas,hogy a magyar nemességnek történelmi adóssága van a parasztság felé. Lúdas Matyi ennek az adósságnak a törlesztője. Fazekas ábrázolásában Matyi egyáltalán nem hibátlan jellem:korhely semmirekellő,folyton a bosszún jár az esze,mindig kirabolja Döbrögit. Tudományokkal is csak azért foglalkozik,hogy azokat a revans szolgálatába állítsa. Kegyetlen:Fazekas részletesen leírja,hogy a már elvert földesúr sebeire ver rá. Ahogy haladunk előre a műben,Lúdas Matyi úgy válik egyre ellenszenvesebbé. Egyáltalán nem valamiféle magyar Robin Hood,soha senkinek nem ad a Döbrögitől lopott pénzből,inkább afféle ifjú Dózsa György. A mű vége is beszédes:Döbrögi az eset után megjavul,rendes,tisztességes emberré válik.

A Költemények közül inkább csak néhányat emelnéki ki,azokat,amelyeket Fazekasra oly jellemzőnek tartok. A Hortobágyi dal két hosszú,16 soros versszakból áll. Az első a hortobágyi pásztorok sajátosan szabad,úrias életéről szól,a másik a magyar nemzetért könyörög:egészséget,békességet,és bort kér az ország javára(nem használja a nemzet szót,hanem az ország szót használja).Az első olvasztó szellőhöz című háromstrófás vers a tavaszi szellőről szól,amely elfújja a tél során összegyűlt haragot,békességet hoz,békét hirdet a "megkomorult egeken",s messzire viszi a csodálatos madárdalt-nem lennék nagyon meglepődve,ha ennek a költeménynek lenne közéleti szempontú értelmezési síkja is...Az én kis kertem című,három oldalnyi terjedelmű hósszúvers viszont magának a természetnek írott csodája. Szinte érezzük a plánták,oltványok,kivirult virágok illatát,szinte látjuk a patakparton nem épp kíméletesen játszó gyermekeket,halljuk a megzavart libák gágogását,bőrünkön érezzük a tavaszi szellő frissességét. Gyönyörű vers.A Végbúcsú Ámelitől afféle szentimentális "szakítós vers". A költő elengedi szerelmét,s borzongva gondol a "szív rettenetes szétszakadására",a "koszorúk alá nőtt virtus"-ra. 

Kinek ajánljuk ezt a könyvet,s úgy általában:Fazekas Mihály költészetét?Az bizonyos,hogy a 19.század eleji nyelv sok mai fiatalon kifogna,úgyhogy a magyar irodalommal való ismerkedést nem Fazekas Mihály munkásságán kell kezdeni. Inkább a már gyakorlottabb olvasóknak,régebbi szövegekhez jobban szokott füleknek-lelkeknek akad javára ez a nagyon nemes,nagyon szép,s a szépet folyton kereső költészet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása