Inès Cagnati:Mose avagy a síró gyík

 Inès Cagnati (1937-2007) olasz-francia író, az európai irodalom kiválósága. Mose avagy a síró gyík című regényével egy magatartásforma, egy, a diktatúrákhoz és a technokata világhoz való alapállás előtt tiszteleg. Egy nagyon rövid spoilert közlünk erről a mediterrán irodalom pikareszk regényeinek hagyományát követő műről. A könyvet gyakorlottabb Olvasóknak, főként irodalomkedvelő felnőtteknek ajánljuk- de miért ne próbálkozhatna meg vele fiatal ember is, ha még nem megy, legfeljebb egy időre félreteszi.

Mose idős falusi ember, akinek a modern idők, a mindinkább elgépiesedő világ egyre kevésbé tetszik.Ő a kis falu csendes világát kedveli, ahol mindenki ismer mindenkit, az embereknek nincsenek titkai egymás előtt, és a legfontosabb hírhozó a postás, akivel egy pohár bor mellett el lehet beszélgetni arról, mi történt a szomszéd faluban. Felesége halála után Mose elhagyja faluját, elindul álmainak tája, a velencei tengerpart felé. Ahogy vándorol, úgy belső monológ formájában megismerjük Mose élettörténetét.
Árvaházban nőtt fel, mivel édesanyját gyengeelméjűnek nyilvánították, édesapja pedig vándoréletet élt, hol Franciaországba jár, bányászni, itt tönkrement a tüdeje, hol pedig Olaszország különböző vásárain árulta ócska portékáit. Mose élete végéig haragot táplál anyja iránt, merthogy miféle dolog az, hogy az ember nem ismeri meg a saját gyermekét...Fiatalon nősül, mint akkoriban mindenki, de árva létére sikerül gazdag lányt szereznie: miután teherbe ejti Melanie-t, nem marad más választása, minthogy elvegye feleségül, a fiatalember boldogan tett eleget eme kötelességénnek. A lány családja már nem volt boldog, gazdag, tehetős családból való, jelentős földbirtokkal rendelkező fiatalembert szántak a lányuknak. A házasság kezdettől fogva boldogtalan volt, Mose ugyanis szerette a könyveket, amit Melanie feleslegesnek, betegségnek tartott. Szerinte egy paraszt ne olvasson, inkább dolgozzon, mert arra van rendelve. ( Fordított Kárász Nelli-Takaró Sanyi házasság). De Mose megmarad kissé különc viselkedésénél, a földművelés mellett olvas, ábrándozik a tengerpartról. Melanie annyira félti férje különc gondolkodásától gyermekeit, hogy tiltja őket a saját apjuktól- persze, hiába. A család nyomorban él, ezért a feleség családja egyértelműen a férfit okolja. Egy ízben Melanie cipőt lop a boltból, hogy gyermeke iskolába mehessen. 
Aztán, egy napon Melanie meghal. Hirtelen hátraesik, és nem kel fel többé. A faluközösség pedig elkezd sugdosni, hogy esetleg a férje fojtotta meg. Hiába találják ártatlannak Mosét mind a rendőrök, mind pedig a halottkém, a pletykáknak már nem lehet akadályt állítani. A megözvegyült férfi kiközösítetté válik, az asszonyok behúzzák a függönyt, ha elmegy a házuk előtt, nehogy tekintetével megbabonázza a házukat. Mose tehát elindul. 

Inès Cagnati regénye, minnt a fenti spoilerből kiderül, a belső száműzöttségről szól. Arról, hogyan élheti túl az egyén azt a traumát, amikor a közösség kidobja magából. Hogyan dolgozza fel az ember azt, hogy nem köszönnek neki az ismerősei, távol tartják magukat a barátai. Mose elvándorol. Vándorlásának krónikája a huszadik századi világirodalom egyik legszebb alkotása. 

Magvető, Ra-re sorozat, 1984,fordította Papp Éva.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása