Szelle Ákos:Veszettül

 A könyv alcíme:Te meddig mennél el, hogy visszakapd?
Bevallom, nem lennék meglepődve, ha Szelle Ákos második könyve különböző díjakat nyerne különböző, erre szakosodott fórumokon. A Veszettül egy nagy kemény, igazán őszinte alkotás a magyar valóságról. Úgy, ahogy azt a leszakadó, periférián élő rétegek megélik. Egy rövid spoilert közlünk a könyvről, mivel bűnügyi regényről van szó, nem akarjuk elárulni, mi lesz a történet vége. Előre kell bocstanunk, a történetmondás időnként nonlineáris, de ez az olvasást abszolúte nem zavarja, sőt, időnként könnyebbé is teszi. 

Az 1990-es években indul a történet. Magyarországon megbukott a kommunizmus, rendszerváltás időszaka van, mindenki próbál boldogulni, tisztességes vagy tisztességtelen eszközökkel. Tőlünk délre pedig ott zajlik a jugoszláv polgárháború, a második legvéresebb háborús konfliktus Európa történetében. 
Terecseny Baranya megyei község, szegény falu, még az autóút is messze van. Romák és magyarok lakják, éles területi elkülönültségben. Egy szép tavaszi délutánon Balogh Sanyika, miután barátaival játszott, nem megy haza. A gyereket az egész cigánysor keresi, a rendőrök is beszállnak, kevésbé lelkesen. Semmi eredmény. A szülők összeroppannak, egymást vádolják, közben rádöbbennek, hogy semmit sem tudtak a fiukról. 
Pár héttel később ugyanez megismétlődik, csak éppen a magyarok között. A falu menő vállalkozójának eléggé lázadó természetű tinédszer lánya, Tímea, tűnik el. A falun rémület lesz úrrá. Mindenki bezárkózik, a gyerekeket délután öt után nem engedik az utcán játszani, és persze,ahogy ilyenkor lenni szokott, beindul a pletykaáradat.A magyarok szerint Timit a cigányok rabolták el bosszúból Sanyikáért. Megkezdődik a településen belüli polgárhárború. Megáll egy autó egy roma család háza előtt, a benne ülők gépfegyverrel lövöldözni kezdenek.hárman megsérülnek. Másnap három cigánygyerek behatol a vállalkozó lakásába, s majdnem agyonlövik az eltűnt lány testvérét. Máté csak orvosi segítséggel képes tovább élni az életét, állandó ápolásra szorul, beszélni,kommunikálni nem tud. A rendőrség a szokásos bürökratikus eljárást folytatja,fiatal és lelkes nyomozót állítanak az ügyre, ám a sajgó szívű édesanyának ez kevés. Eltűnik a lánya, a fiát meglövik. Ekkor az édesanya, aki a menő vállalkozó felesége, Major Erika, kézbe veszi a dolgokat. Az eddiginél kissé keményebb üzleti logikával irányítja bandáját, minden bűncselekményt, ami hasznot hoz, elkövet, s közben nyomoz szeretett lánya eltűnése és fia sebesülése ügyében. Akit gyanúsnak vélnek, elkapják, megkínozzák, kegyetlenül megölik, kutyákkal tépetik szét. 
Terecseny községen úrra lész a rémület...

Szelle Ákos könyve azért emelkedik ki a magyar bűnügyi irodalomból, mert nagyon részletesen rajzolt szociográfiai hátteret ad a cselekménynek. Egyetlen percre sem fodul meg a fejünkben, hogy mindez a sok szörnyűség történhetett volna másképp is. Kiváló karakterábrázolás, és ami a legborzasztóbb: annak tudatosítása, hogy általában a vétlen emberek esnek áldozatul a bosszúnak ( pl. az amerikai katona esete). Ennek a történetnek nincs győztese és vesztese, csak vesztesei vannak. Legfeljebb, mi, Olvasók nyertünk azzal, hogy kezünkbe vehettünk és elolvashattunk egy ilyen nagyszerű könyvet, mint a Veszettül. Ajénljuk minden irodalomkedvelőnek, krimirajongónak.
Mondom, nem csodálkoznék, ha díjakat nyerne.Megérdemelné. 

Animus Kiadó, Budapest, 2021.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása