Mohr Richárd-Osváth Gábor-Sato Noriko-Székács Anna:Japán, kínai és koreai üzleti kultúra

A könyv alcíme:Távol-keleti menedzsment interkulturális és gyakorlati nézőpontból.

A Mohr-Osváth-Sato-Székács szerzőnégyes nagyszerű könyvet alkotott. Nemcsak a címben említett térségekben érdekelt üzletembereknek, hanem mindenkinek érdemes elolvasnia ezt a művet, aki valamilyen szinten érdeklődik a távol-keleti kultúrák iránt. 

Részletesen megismerhetjük a három ország politikatörténetét, a korai államalakulatoktól kezdve egészen a 21.század elejéig. A messzi múlt mind a mai napig hat a kínai, japán és koreai társadalom életére, mindennapjaira. Képet kapunk arról, hogyan alakult ki az európaitól meglehetősen eltérő japán családrendszer. Végre megismerhetjük, kik voltak igazából a szamurájok, s hol a helyük a mai japán történelmi emlékezetben.Elgondolkodhatunk azon, hogy bár Japán igencsak tradicionális ország, a 2018-as népszámláláson a megkérdezettek több, mint 60 százaléka vallotta magát vallástalannak. Megtudhatjuk, miért foglalta el Kína Koreát, megismerhetjük a japán Meidzsi-reform ellentmodásait, részletes képet kapunk a második világháború egyik legborzalmasabb hadszínteréről, Kínáról, ahol is a japán hódítók elképesztő pusztítást vittek véghez. Megismerkedünk a japán-magyar, a kínai-magyar és a koreai-magyar kapcsolatok történetével- talán meglepő, hogy ezen kapcsolatok még a 19.századba nyúlnak vissza. Irodalom területén például már az 1800-as években születtek jelentős fordítások. S ami a legfontosabb:tanácsokat kapunk arra nézve, hogyan kell viselkednünk, ha érzékeny történelmi-politikai témák jönnek szóba. 

Ami edig a jelent, a dolgok gyaorlati részét illeti, csak vázlatosan, néhány életmódbeli, illetve üzleti etikettel kapcsolatos kérdést érintve szeretnénk kedvet csinálni ehhez a könyvhöz, amelyből olyat is megtudhatunk, hogy például:
- ha a kínaiak tízfogásos vacsorát szolgálnak fel, akkor illik-e minden fogásból ennünk?
- miért sértő egy japán delegációra nézve,ha a vezető ugyanazzal a busszal utazik a repülőtér és a zálloda között, mint a kísérete?
- miért nem tartják gusztustalannak a csámcsogást a távol-keleten?
- szeretik-e a japánok, kínaiak, koreaiak a magyaros ételeket, felszolgálhatunk-e gulyást, pörköltöt, töltött káposztát üzleti ebédeken, vacsorákon?
- mi a problémája a legtöbb kínainak az európai sajtokkal?
- miért hordanak magukkal a kínaiak vízforralót?
- mit jelentenek a japán"giri", "horenso" kifejezések, és miért nem szívesen használják ezeket a fiatal, Y generációs cégvezetők?
- milyen a tárgyalt három országban az állam és a vállalatok egymáshoz való viszonya?
- mi történik egy japán vállalat menedzsmentjében akkor, ha valamilyen kérdéssel, döntéssel kapcsolatban nincs meg a 100 százlékos egyetértés?
- miért kísérgetik állandóan mindenhová a kínaiak az országukba " tévedt" nyugati üzletembereket?
- miért hagyják a végére a nagy kérdések megtárgyalását?
- miért nem kérhetünk információt egy japán menedzserről a közvetlen felettesétől?

Ilyen, és még számtalan más, a kultúrát, a mindennapi életet illetve az üzleti világot érintő kérdésekkel foglalkozik a Mohr-Osváth-Sato-Székács szerzőkvartett könyve. A Japán, kínai és koreai üzleti kultúra című könyvet minden, a Távol-Kelet iránt kicsit is érdeklődő szakember számára örömmel ajánljuk. 

Budapesti Gazdasági Egyetem, Keleti Üzleti Akadémiai Központ,2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása