Zalán Tibor legszebb versei

 2016-ban jelent meg az AB-ART kiadásában, Jankovics József szerkesztésében a Zalán tibor legszebb versei című kötet. Nagyon magas színvonalú tartalom, a magyar költészet legnagyobbjait idéző versek, és rendkívül igényes forma jellemzi a kötetet. 

Amikor néhány évvel ezelőtt magyartanár kollégámmal beszélgettünk Zalán Tiborról, ő rögtön rávágta: ahá, az az avantgarde költő! Ha elolvassuk ezeket a Legszebb Verseket, ezt a besorolást csak korlátozottan fogadhatjuk el. A 21.századi európai költészetben már-már természetes, hogy az alkotó a legváltozatosabb, olykor a kánonon kívül eső formákkal kísérletezik. Zalán Tibor gyűjteményes kötetében akad szabadvers, elképesztően hosszú, az első sorokat zengő címekkel, akad itt négysoros szakaszokra bontott versciklus, klasszikus tájleíró vers, háromsoros miniatűr. Zalán Tibor igyekszik minden hangszeren játszani, s mi, Olvasók, igencsak élvezzük ezt a nem mindennapi irodalmi kórusmuzsikát. 

Minden literátor kicsit képzőművész is. A kép elrajzolódásai egy lélek-falon című ciklus olyan, mint egy remekművektől hemzsegő galéria a megnyitó napján. " Lány olvas meztellen könyvet"- pazar, nincs rá jobb szó. Az olvasó lány alakja köré rendeződnek aztán a ciklus többi versei, amelyek " olajjal, tussal, pasztell-krétával" készültek. Jómagam ezt a verset minden felnőtt értelmiségi emberrel elolvastatnám. Tessék egy kicsit gyönyörködni! 

A tradicionális világkép, az istennélküliség élménye Zalán Tibornál sajátosan fejeződik ki. A költő nem Isten létét tagadja, hanem a modern embernek azt a képességét vitatja, hogy Istennel együtt munkálkodjon a megváltás nagyszerű művén ("Megváltás nélkül lármázik a/fejemben árnyak hada"). A mai ember magára hagyott, fájdalmakkal kínlódó, apostolok támogatásának híján lévő, a nyelv által kiforgatott tartalmak ismerője, a " rohadó horizont" bölcse. Élményei, pl. a szex, pótcselekvések, már az igazságot sem keresi, hiszen tudja, hogy nincs. Már lázadásra sincs különösebb szükség, mert lázadóknak és beilleszkedőknek sora ugyanaz lesz. " Fáj a szív..."- ez korunk emberének alapvető élménye. S ezért- vallja Zalán Tibor- nem lehet más a költő alapélménye, világhoz való viszonya sem. 

Persze, akadnak olykor-olykor menekülési útvonalak. A post-onirikus meditáció szabad asszociációi ( vegyük szemügyre a második strófát: szoknya, surranó patkány, méh, pántlikás csengő, repülőgép, hattyú, zongora- egyszerűen elképesztő). Ugyanilyen kapaszkodó lehet ebben folyton változó, izgő-mozgó világban az ősökre, a példaképekre való hagyatkozás. A dünnyögés, félhangokra című költemény József Attilának állít emléket, az ő örökemlékű szavaira, jellegzetes fordulataira, metaforáira, allegóriáira reflektál. Az Élesebben, őket expresszionista stílusban fogalmazza egésszé a 21.század folyvást fortyogó indulat-foszlányait.

Zalán Tibor nem " könnyű költő". Versei nem mindig értelmezhetőek könyedén és pillanat alatt. Kinek ajánljuk a Legszebb Verseit magában foglaló kötetet? Aki még nem olvasott szépirodalmat, ne ezzel a könyvvel kezdje. Aki viszont járatos ebben a világban, érdekli a szép magyar nyelv és a mindenre reflektáló elme találkozása, ne sajnálja rá az időt! Korszakos költő korszakos művei, egy kötetben, összeválogatva. A 21.századi magyar irodalom egyik sarokköve. 

( A Kiadónak önálló weboldalát nem találtam, aki esetleg tudja, írja meg kommentben.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása