Nemere István:Ébredés előtt

 Nemere István a magyar bestseller-irodalom egyik igazi nagyágyúja. 1982-ben az Európai Science Fction Szövetség a kontinens legjobb sci-fi írójává választotta. Ébredés előtt című könyve igazi akció-sci-fi, s bár a nyolcvanas években keletkezett, teljesen frissen, korszerűen hat, a modern ember létproblémáit feszegeti. Egy rövid spoilerrel szeretnénk kedvet csinálni az olvasásához.

A történet az 1980-as években játszódik. Egy képzeletbeli, valószínűleg közép-amerikai kisállamban, Marviniában, katonai puccs készül. Barteno tábornok segítségévl a hadsereg vezetői meg akarják buktatni a civil kormányt, mert elégedetlenek a gazdasági helyzettel és a társadalom általános állapotával. Kifejlesztenek egy vírust, ami a levegőben terjed. 
A történet másik szála: egy űrhajós kiképzőbázison éppen a Marsra szállást gyakorolja a világ minden tájáról toborzott 20 katona, pilóta és egyéb szakemberek. Igen ám, de közülük csak 10 fő utazghat az első, úttörőnek tekinthető szállítmánnyal, a többiek tartalékállományba kerülnek. Elképesztően kemény a kiképzés, 20 kilométeres futás, szélsőséges időjárási viszonyok között, katasztrófahelyzetek gyakorlása a Mars-kompon, külön állomás a tenger mélyén, ahol a csapat tagjai hónapokig vannak összezárve, szóval, kemény. Már az utolsó napokban járunk, hamarosan kihirdetik az " utazó keretet". Vajon ki kerül be? A mindig rejtélyes indiai? A feletteseit meglehetősen laza viselkedésével többszörr bosszantó ausztrál? A párja elvesztését, megözvegyülését, még mindig fel nem dolgozó amerikai hölgy? Egyre nő a tét, az űrhajósok között pedig egyre nő a feszültség. 
Mindeközben Barteni tábornoknak aggodalmai támadnak. Mi lesz akkor, kérdezi magától, ha sikeres lesz a puccs, de az addig egységes tiszti egység tagjai egymás ellen fordulnak? hogy aggodalmait eloszlassa a tábornok felkeresi az egyetlen ezredesét, akiben még bízik, s kitalálnak egy megoldást a maguk számára. Hogy bukás esetén is jól járjanak, meg siker esetén is ők járjanak a legjobban. De a tábornok megbízhat az ezredesben? 
Eljön a pillanat, a vírus törzseit szabadon eresztik. Hamarosan betegek ezreit, tízezreit jelentik Rio de Janeiroból, Tokióból, Szingapúrból, Rómából, Dél-Afrikából, Pakisztánból, de még az akkoriban oly félreeső Spitzbergákról is. A Mars-utazás is veszélybe kerül, mert a kiképzőbázison is történik haláleset.
Egyre többek számára lesz világos, hogy az új vírus a levegőben terjed, roppant veszélyes. Viszont, aki túléli, különös jelenségekről számol be. lázat, hidegrázást követően megnyugodott, aztán napokig békésen aludt, amikor pedig, minden rosszullét és egyéb egészségügyi panasz nélkül vidáman felébredt, mintha egészen másképp gondolkodott volna a világról. Hogy hogyan, az kiderül a könyvből. 

Nagyon izgalmas, mondhatni:előremutató sci-fit alkotott Nemere István, jóval több ez, mint pár órás időtöltés a vonaton. Az Ébredés előtt nemcsak izgalmas, de gondolkodtató, az emberi képzelet minden zegét-zugát megmozgató könyv. Tiszta szívből ajánljuk a tudományos-fantasztikus műfak minden rajongójának, meg azoknak is, akik még csak ezután lesznek rajongók. 
Jó olvasást, kellemes töprengést.!

Népszava, Tudományos-Fantasztikus Könyvek, 1985.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása