Molnár Ferenc:Játék a kastélyban

 A Játék a kastélyban Molnár Ferenc egyik legtöbbet játszott színműve,többször megjelent önálló könyv formájában is. Molnár Ferencet általában az úgynevezett polgári színmű egyik klasszikusaként szokás emlegetni. Mit is jelent ebben a szóösszetételben a "polgári" jelző?Jelent egy térbeli közeget:szalont,kastélyt.Jelent karaktereket:grófok,hercegnők,üzletemberek,papok,művészek(a sikeres fajtából) szerepelnek ezekben a darabokba. A Liliom kivétel. A polgársághoz tartozó néző voltaképpen azokat a figurákat látta-hallotta a színpadon,akikkel mindennapi életében érintkezett. A polgári színmű-"normális"színmű. Normális emberek keverednek rendkívüli helyzetbe. 

A Játék a kastélyban tipikus polgári darab. Egy nagyon rövid spoilerrel szeretnénk kedvet csinálni a megtekintéséhez, illetve- ennek hiányában- az elolvasásához.

Turai és Gál sikeres színházi szerzők, népszerű operettek alkotói, a pesti kulturális élet kedvencei. Azért szálltak meg a kastélyban, mert Annie művésznő is itt van, s elhoztak neki egy kész operettet véleményezésre. Nyaralásuk során- s hol máshol nyaralnának,mint az olasz tengerparton- csatlakozik hozzájuk Ádám, a tehetséges, fiatal, feltörekvő színdarabíró, aki nagyon szerelmes Annie-ba, az ünnepelt színésznőbe ( rendezői felfogás kérdése, hogy Annie-t igazán kiváló művésznőnek vagy jobb sorsra érdemes, sajnálatos ripacsnak ábrázolják, Molnár ebben szabad kezet hagy). Megjelenik a színen a furcsa nevű, Dvornicsek János, aki igazán bőséges reggelivel örvendezteti meg Turait, csoda, hogy végig tudja enni a menüt. 
A tengerparti kastélyszállóban vékonyak a falak. Turai és Gál egy este rájönnek, hogy szobájuk szomszédos azzal, amelyben Annie művésznő szállt meg. Egy este hallgatóznak, s rémülten konstatálják, hogy a minden aljasságra kész szélhámos, Almády, felkeresi zobájában a művésznőt, és szerelmet vall neki. A probléma az, hogy Annie hamarosan férjhez fog menni egy grófhoz. A két színházi ember végighallgatja a meglehetősen frivol párbeszédet ( melyben több erotikus utalás is található). Ádám, aki valahogy szintén csatlakozik hozzájuk, Almády ömlengésére felindult lélekkel kirohan a szobából: nem érti, hogy szerelme, a művésznő, miért nem küldi el azonnal a minden hájjal megkent házasságszédelgőt. 
Másnap reggel Annie találkozik Gállal és Turaival. A férfiak elmondják a színésznőnek, hogy mit hallottak az éjszaka, s megnyugtatják, hogy nem akarnak botrányt. De Ádám felől nem kezeskedkhetnek, őegy szerelmes fiatalember.Turai egyetlen éjszaka megír egy egyfelvonásost, amelyben szórol szóra szerepelnek az előző éjszaka hallott mondatok. Ádámnak megmutatják, először úgy tűnik, a fiatalember beveszi a mesét. Ám ekkor közbelép a lakáj, s minden megváltozik. 
Molnár nyitva hagy, pontosabban a rendezőre bíz olyan kérdéseket, mint:
- Annie valójában mit érez Almády iránt
- mi a viszony Turai, Gál és Ádám között
- a lakáj szándékosan kavarja fel az állóvizet, vagy véletlenül
- Turai mit érez Annie iránt
A Játék a kastélyban tipikusan olyan darab, amikor a Szerző csak kereteket biztosít, a töltetet, az érzelmeket rábízza a rendezőre illetve a szereplőkre. Sőt, a könyv végén még olyan ajánlás is szerepel, miszerint polgári szalonokban is eljátszható a darab, mindössze két ajtó segítségével. Magát a könyvet elsősorban azoknak ajánljuk, akik már látták a darabot. Érdemes megfigyelni, mi a különbség a rendezői és a molnári felfogás között. Jómagam láttam már a darab " anti-polgári" változatát is, nem volt jó. A milliőt tehát meg kell tartani. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása