Csengery Ervin:Halálos örökségek

 Csengery Ervin:Halálos örökségek című könyve igencsak izgalmas,fordulatos bűnügyi regény. Az amerikai típusú,úgynevezett "realista"krimik közé tartozik:rengeteg akció,valósághű cselekmény,kiváló jellem-és környezetábrázolás. Szokásunkhoz híven,rövid spoilert közlünk erről a regényről. 

A Halálos örökségek cselekménye az 1980-as években,Németországban játszódik-bár azt el kell áruljuk,a bonyolult történések háttere egészen az 1956-os magyar forradalomig nyúlik vissza. Hámori doktornő akkor nagyon jelentősnek számító összeget,hétszázezer márkát örökölt Frankfurtban élő nagybátyjuk után. Ki is utazott az akkori NSZK-ba,ahol a reptéren már várta őt egy magát Molnárnak nevező ember. Azt állította,a magyar követségről jött,és segít a doktornőnek elintézni az örökösödési ügyét. Csakhogy ez a Molnár egy bűnbanda embere volt,elrabolták a doktornőt,megkínozták,hogy így szerezzék meg az örökséget. Közeleg a határidő,Hámori doktornőnek hamarosan találkoznia kell az ügyvéddel,de még semmi eredmény,a bátor nő kitart,nem ír alá semmit. Ekkor Tulipán,a banda erős embere,végrehajtó ökle meggyilkolja a doktornőt. Johnny,a banda vezére ezt nem igazán helyesli,és hangtompítós pisztollyal lelövi Tulipánt. Így amikor megérkeznek Krisztina nevű segítőjükhöz,aki a Frankfurt melletti erdőben várja őket új kocsival,két hullát plusz a kocsit engedik a folyóba. 

Ezután Johnny,a bandavezér,kitalálja,hogy látogassák meg Tulipán lakását. Ki tudja,milyen nyomot hagyott maga után a buta,erőszakos bűnöző. Johnny és a magát hűséges társnak tettető Rolf behatolnak a belvárosi lakásba. Egy dologgal nem számolnak:Tulipán nem egyedül élt,és a nője éppen otthon tartózkodik. Johnny minden gátlás nélkül lelövi a nőt is,majd kutatni kezdenek a luxuslakásban. Teli bőröndökre bukkannak-Tulipán és a nője tehát utazni készült. Több tízezer márkát találnak egy kistáskában,azt magukhoz veszik. Johnny úgy dönt,az újabb gyilkosságról Krisztinának nem beszélnek. (Ez,mint később kiderült,végzetes hibának bizonyul).

Egy másik cselekményszálon megyünk tovább. Több nap telik el a gyilkosságokat követően,amikor gyakorlatozó könnyűbúvárok rábukkannak a két holttestre. Bár eléggé rossz állapotban vannak a maradványok,Krüger felügyelő és csapata a modern tudományos bűnüldözés segítségével megállapítják a nő és a ferfi személyazonosságát. Krüger fiatal társa,Robert hadnagy,mindeközben igen nagy slamasztikába keveredik. A társasházban lakó fiatal lány,Hanna,zsaroló levelet kap. A levél küldői azt állítják,Hanna viszonyt folytat a főnökével(akinek egyébként szintén küldenek levelet) és azzal fenyegetőznek,hogy ha nem fizetnek nekik egymillió márkát,kárt okoznak a banknak. Spoiler vége.

Vajon van-e összefüggés a két ügy között?Johny és Rolf áll-e a zsarolás mögött,vagy valaki más?Hogyan alakul Johny és Rolf viszonya:a sok közös kalandon átment két bűnöző vajon kitart egymás mellett,vagy valamelyikük a másik ellen fordul? És mit csinál eközben Krisztina,a Németországban álnéven luxusvillában élő segítőtárs,amikor ellátogat hozzá a rendőrség,és a Tulipán lakásán lelőtt nőről kérdezősködik?És mi köze van az egész sztorinak Magyarországhoz,és az 1950-es évekhez?Megtudhatja,aki elolvassa Csengeri Ervin izgalmas bűnügyi regényét,a Halálos örökségeket. Nagyon vagány,nagyon kemény krimi-ajánljuk mindazoknak,akik kedvelik ezt a müfajt. 

Kiadta 1988-ban az IRIS,amelyről a könyvben nem található bővebb információ.  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása