Oláh János:Klímagazdálkodás

 Oláh János könyve az egyik legjobb munka, ami ebben a témában valaha is megjelent. Nagyon tág látókörű, ismeretelméletileg felépített, a klímagazdálkodásnak nemcsak szakmai-technikai-de társadalmi oldalát is tárgyalja. Kiemelt fontossággal kezeli azokat a témákat, természeti és társadalmi jelenségeket, melyekre Földünk változó klímája valamilyen formában is befolyást gyakorol. Még olyan, a klímagazdálkodás témájához csak igen lazán kapcsolódó olgokról is szó esik, mint a hipertér problémája, a féreglyukak létezése avagy nemlétezése, illetve a fénysebességnél nagyobb tempójú űrutazás- mert, s ez az igazán elképesztő, ezek a témák is kapcsolatba hozhatók a klímagazdálkodással. 

A könyv mondanivalója, gondolatvilága öt vezérel köré épül fel, ezek egyúttal Oláh János művének alcímei is:
- konzervatív környezetgatdálkodás
- takarékos anyaggazdálkodás
- helyi gazdálkodás
- közösségintegrálás
- bölcs fogyasztás
Az első, bevezető fejezetekben a ASzerző tudományfelfogásáról, ismeretelméleti nézőpontjáról olvashatunk. A mai tudományosságban az ismeretek rendszerezését iiletően két álláspont vív egymással szellemi csatát:
- az analízis- pártiak szerint a tudósnak el kell mélyülnie egy-egy résztémának a résztémájában, specialistának kell lennie, ahogy a vállalati világban mondják, egész pályafutásának hosszú évtizedeit egy témánál kell töltenie
- a szintézis-pártiak szerint az alapkutatások mellett nagyon fontos az összefüggések megtalálása, mert ez tovbáb lendíti az alapkutatások ügyét is. 
Oláh János: Klímagazdálkodás című könyve alapvető szintézis, de olyan, amelyik legmesszenenőbb mértékig figyelembe veszi a legújabb alapkutatások eredményeit, legyen szó ökológiáról, környezetvédelemről, vízgazdálkodásról. Gyanítom, hogy sok Olvasó először találkozik olyan fogalmakkal, mint posztmodern területfejlesztő jog. 
Oláh János röviden értékeli a klímagazdálkodásról és ökológiáról addig megjelent szakirodalmat. Bírálja azokat a szakkönyveket ill. szerzőiket, akik a környezeti problémákat az embertől,a társadalomtól függetlenül, öncélúan mutatják be. A 66 .oldalon található táblázat sorra veszi a témában eddig megjelent nagyobb magyar nyelvű monográfiákat, és részletes tartalomelemzést készít róluk. Elképesztő, hogy a 7,egyetemi oktatásban is használt könyv közül csak egyben esik szó a környezetegészségügyről- pedig az ember akkor veszi észre a környezeti problémákat, ha egészségét károsítja, ld. légszennyezett nagyvárosok. 

Nagyon értékes módszertani eemnek tartom azt, hogy Szerző a résztémákhoz,részkutatásokhoz fűződő  fontosabb adatokat kiemeli, táblázatban közli, nem pedig lábjegyzetben Például: nagyon ajánlható minden természettudományos és műszaki ember számára a 150. oldalon látható táblázat, amely a vízgyűjtő élettájékokról informál. Nagyon nehéz ezt így, egyben megtalálni a szakirodalomban. Ami pedig a 153. oldalon látható táblázatban szerepel, az szerintem a legtöbb biológus és ökológus számára újdonság:a táblázat a táplálék és táplálkozás kontinuitást mutatja be, 1-12. rendű vízfolyásokban. Bemutatja a perifiton-termelésssel, a szárazföldi durva detritussszal, a folyóvizi fitoplanktonnal kapcsolatos százalékos arányokat. Ez a táblázat a könyv egyik maradandó értéke. 
Nagyon sok ökológiai, környezetvédelmi könyv és publikáció csak felvet problémákat, de nem kínál megoldásokat. Oláh János könyvéről ez nem mondható el. A 71. oldaltól a " Hogyan termeljünk, hogy ne szennyezzünk?" című fejezetben mezőgazdák és ipari vállalkozók kaphatnak saját gyakorlatukra is lefordítható ismereteket a környezettudatos gazdálkodásról. 

Kiknek is ajánljuk Oláh János könyvét? Megpróbálok egy részletes felsorolással előállni, ha valamilyen csoportot, szakmát kihagyok, akkor elnézést kérek. Szóval, ajánljuk ezt a könyvet
-biológusoknak
-ökológusoknak
-egészségügyi dolgozóknak
-agrárszakembereknek
-mérnököknek
-mindenkinek, aki vállalkozó, és vállalkozását szeretné környezettudatossá tenni
- és minden olvasni tudó embernek, hiszen környezetünk megmentése felé az első lépés környezetünk megismerése. 
Nagyszerű könyv, a magyar tudományos könyvkiadás egyik büszkesége. Ott a helye a könyvespolcokon!

Kairosz Kiadó, Budapest, 2020.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása