Klas Ekman:Mire képesek?

 Klas Ekman könyve bűnügyi történet- látszólag.Annál ugyanis sokkal több:arra a kérdésre keresi a választ, hogyan reagálnak arra a saját életünkből is jól ismert kedves, kétköznapi emberek, hogy időnként bűnbe eshetnek, sőt, időnként bűncselekményeket is követhetnek el. Vajon őszintén beismernek mindent, vagy titkolózni kezdenek? Meddig mennek el abban a törekvésükben, hogy elleplezzék bűnös tetteiket? A Mire képesek? nagyon finom lélektani regény is. Az alábbi könyvajánlóban egy rövid spoilert közlünk erről a műről, és minden irodalomkedvelőnek ajánljuk olvasásra. 

A történet bárhol, bármikor játszódhatna, de a 21.században, Svédországban játszódik. Anna önkormányzati dolgozó, hivatalnok, férjezett, kétgyermekes családanya. Házasságuk válságban van,Anna egyre kevésbé szereti a meglehetősen kényelmes és a felelősséget általában áthárító, amúgy levelező tagozaton pszichológusnak tanuló Magnust. Ám történik valami:az óvodás kisfiukról kiderül, hogy viselkedési zavarai vannak, hol sír, hol ordít, hol megtagadja az érintkezést környezetével, a szakemberekben még az autizmus gyanúja is felmerül. A pszichológus nyugalmat, változatlan környezetet javasol. Csakhogy Annának szeretője van, Johan, akinek szintén válságban van a házassága,  a sznob üzletasszony Martaval már a szétköltözés pontos menetén gondolkodnak. Egy hétvégén Anna úgy dönt, pontot tesz a viszony végére, úgy érzi, hogy kisfia kedvéért helyre kell állítania a család normális működését: újra rendes feleséggé kell válnia, szakítani kell szeretőjével. Egy utolsó éjszakát eltöltenek Johannal egy motelban, majd Anna közli szándékát a férfival:szakítani akar. Johan úgy érzi, becsapták, hiszen ő úgy számolt, hogy elválik Martatól, feleségül veszi Annát. Ennek a tervnek lőttek. Hazafelé, az autóban, a férfi és nő sokat veszekszik, Anna dühében szeretőjéhez vágja a mobiltelefont. Johan arrébbrántja a kormányt, és egy csattanást hall.Először azt hiszik, őz vagy szarvas vágott az autójuk elé, de sajnos, komolyabb a baj. Bekövetkezett a tragédia: elütöttek egy embert. Hosszasan vacillálnak, mit kellene tenniük, végül felülkerekedik a gyávaság:nem értesítik a rendőrséget, hanem kiszállnak a kocsiból, és eltemetik a holttestet a közeli erdőbe. Majd hazamennek, és megállapodnak, soha többé nem keresik egymást. 
Másnap mindkettejük számára újra indul az élet. Iszonyú lelkiismeret-furdalásuk támad, a munkahelyükön sem képesek koncentrálni, amikor pedig vezetnek, folyton attól rettegnek, hogy a rendőrség követi az autójukat. Mindenütt kék fényeket látnak, minden embert rendőrnyomozónak hisznek.Ráadásul mindketten elkövetnek egy nagyon súlyos hibát:Anna nem találja a jegygyűrűjét, bepánikol, hogy valószínűleg a tetthelyen csúszott le az ujjáról. Anélkül, hogy egyeztetne Johannal, visszamegy a helyszínre, a gyűrűt nem találja, viszont a holttest egyre jobban bűzlik, a nő rájön, hogy valaki előbb vagy utóbb úgyis felfedezi. Johan pedig azt a hibát követi el, hogy éjszaka, a baleset után, rögtön elkezdi mosni az eltorzult elejű kocsiját, ezt pedig meglátja Rickard, a nem éppen szentéletű,tech-mániás szomszéd. 
Felbukkan Peter, a társadalomismeret- tanár. Ő az a férfi, aki meglátja Annát, mikor a gyűrűjét keresi. Peter a közösségbe nehezen beilleszkedő figura, folyton anyja hangját hallja belső monológként. A beső hang azt parancsolja neki, hogy nyomozza ki a rendőrség helyett a nő személyazonosságát, mert a rendőrök erre nem lesznek képesek. Civil létére beleártja magát egy folyamatban levő rendőrségi ügybe, és annyit elárulunk, ez nem szerencsés ötlet részéről...A rendőrökben még az is megfordul, hogy maga Peter követte el az emberölést. Johan szomszédja, Rickard, rendkívül képzett informatikailag, feltöri a srác mobiltelefonját...Spoiler itt és most véget ér. 
Ezt a nagyon finom lélektani ábrázolású regényt ajánljuk minden felnőtt Olvasónak, aki szereti a krimit és szereti az irodalmat. 

21.Század Kiadó, Budapest,2022.Fordította: Fejérvári Boldizsár

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása