Shannon Houde:Jó munkát!

 A kitűnő könyv Szerzője, Shannon Houde,hosszú éveken át dolgozott coach-ként.Azt tapasztalta,főképp a fiatal munkavállalók körében, hogy sokan közülük nem elégednek meg azzal, hogy munkájukkal profitot termelnek egy vállalatnak, hanem ettől valami többet akarnak:olyan munkát, amely jól fizetett, kreatív, ugyanakkor hozzájárul az embesiség nagy problémáink megoldásához. Segít megoldani a globális éghajlatváltozás problémáját, közreműködik a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásában. Megszületett a hatásgazdaság:az e területen tevékenykedő vállalatok, a nyereség termelésén túl, valami nagyobbat akarnak. Szerző azt is meglepetten tapasztalta, hogy voltak fiatal, ambíciózus vezetők, akik jelenlegi nayagi juttatásaik csökkentésébe is beleegyeztek volna, ha a hatásgazdaság területén tevékenykedhetnek. 
Így aztán Shannon Houde megírta Jó munkát! című könyvét, amit azoknak ajánlunk, akik:
- valamilyen nagyobb cégnél dolgoznak, de jelenlegi munkájukat lélektelennek érzik
- akik komolyan gondolják, s gyakorlatban is meg akarják valósítani a társadalmi felelősségvállalás kritériumait
- korábban nem a vállalati világban dolgoztak, de szeretnének komoly, felelősségteljes munkát végezni komoly cégeknél
-akik korábban már dolgoztak vállalati szférában, de átmenetileg félbehagyták ( pl. gyermek érkezése, más családi okok). Egy szóval: a Jó munkát című könyv sokak számára lehet kiindulópont a karrierépítésnél, karrierváltásnál. 
Ahhoz azonban, hogy a váltás ( vagy a továbbfolytatás) eredményes legyen, nagyon sok dolgot kell megtanulni, vagy éppen újra megtanulni. Ebben segít ez a könyv. 

Tisztában kell lennünk azzal, hol és milyen területen szeretnénk hatást kifejteni, s vannak-e jelenleg olyan képességeink, hogy egy, általunk preferált területen tevékenykedp vállalatnak hasznára lehessünk. Meg kell tanulni olyan rövidítéseket, mint ESG, EHS, olyan idegen szavak jelentésével kell, hogy tisztában legyünk, mint reziliencia, hatásbefektetés, Fenntartható Fejlődési Célok (FFC), ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény. Nagyon fontos- emeli ki a Szerző- hogy folyamatosan kövessük a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos legújabb híreket,olvassuk el a vonatkozó dokumentumokat, egyezményeket! Öt olyan " fehér könyvet" ismertet a Szerző, megadva internetes eléhetőségüket, melyeket a célvezérelt gazdaságban dolgozónak illik ismerni.Miután a dolgok elméleti részével nagyjából tisztába kerültünk, nagyon fontos- tanácsolja Shannon Houde- hogy semmiképpen se jelentkezzünk saját szintünk alá! Ez igaz a vállalati szféra egészére, de itt különösen.( Recenzens megjegyzése: Képzeljük el a dolgot a HR-munkatárs szemszögéből! Itt egy jelenkező, pöpec kis önéletrajzzal,aki ügyvezetője volt egy profitorientált vállalkozásnak! Akkor miért akar a fenntartható gazdaságban huszonkettedrangú alkalmazottként tevékenykedni? Talán valami zűrje volt a cégnek? Talán lelkiismeret-furdalása van? Egyik sem túl jó ajánlólevél az első interjú előtt!).
Szintén nagyon fontos, amit Houde hangsúlyoz a célokról.Választani kell a következő alternatívák közül:
- hagyományos multinacionális cég fenntarthatósági részlegénél akarok dolgozni, tehát belülről akarom megreformálni a rendszert.
- Valamilyen most induló start-upnál akarok vezető lenni, eleve úgy rendezni be a dolgokat, hogy a fenntarthatóság fő szempont legyen. 

Nagyon jó tippeket ad Houde az önéletrajz-készítéshez. Recenzensnek ezek közül leginkább a 12 szakmai siker tetszett a legjobban: aki ugyanis már dolgozott valahol- tehát nem pályakezdő- 12 szakmai sikert mindenképpen össze kell, hogy szedjen eddigi karrierje áttekintésekor. Ha nem megy, akkor érdemes arról elgondolkodni, sikeres volt-e eddigi pályafutása. 

Shannon Houde könyve a 21.századi vállalati és munkaerőpiaci kultúra alapvetése. Más szemlélet, mint eddig volt, s hangsúlyozottan más szemlélet, mint a 20.században. Tulajdonképpen mindenkinek ajánlható,aki vállalati szférában dolgozik. Új lehetőségeket nyithat meg. 

Pallas Athéné Könyvkiadó Kft, 2021.Fordította Imre Eszter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása