Harlan Coben:Az ártatlan

 Harlan Coben könyve igazi kemény, 21.századi realista,kiváló karakterábrázolással ékes bűnügyi regény. A történet olyan bonyolult, amilyennek lennie kell.Harlan Coben egyidejúleg mozgatja meg az emberi logikát, és hat az Olvasó szívére. Matt Hunter sorsában sok amerikai a maga sorsára ismerhet. Az alábbiakban rövid- természetesen, a történet egészét nem magánbanfoglaló-  spoilert közlünk a könyvről, hogy ezzel ösztönözzük Kedves Látogatónikat a könyv elolvasására. 

Valamikor a 21.század elején járunk, az USA-ban. Matt Hunter jó képességű, átlagosnál valamivel jobb színvonalon élő családból származó amerikai fiatalember. Felveszik egy kisebb egyetemre,ahol ugyanúgy tanul, olvas, bulizik, mint a többi középosztálybeli srác. Legnagyobb gondja az, hogy milyen jegyeket kap a félévi vizsgáira. Aztán közbejön az a bizonyos gond. Barátjával, a fizikailag igencsak erős Duffal bulizni mennek. Itt valaki ( véletlenül?-kérdezzük ovasóként)  ráönti a sört Duff  vadiúk piros kabátjára, ebből verekedés kerekedik. Duff egyedül száll szembe nyolc sráccal. Matt megpróbálja megvédeni barátját, az egyik támadónak átfogja a nyakát.A következő pillanatban a srác a betonon landol, óriási csattanás hallatszik: Steve-nek eltört a koponyája, sérüléseibe belehal.Matt gondatlanságból elkövetett emberölésért kilenc évet kap, a börtönben többször megverik, mire csatlakozik egy rabokból szerveződött szélsőséges politikai szervezethez, védelmét remélve tőlük.Matt jó magaviseletével tűnik ki, a kilenc évből csak négyet kell leülnie. Kiengedik, bátyja, Bernie, nem fordul el tőle, felveszi a cégéhez jogi asszisztensnek, ami- tekintve Matt priuszát- nem kis merészség. Matt nélkülözhetetlenné válik a cégnél, Bernie stroke-ban fiatalon meghal.Az üzlettársak nem rúgják ki a mindössze huszonöt éves fiatalembert, túl sokat tud...
Hamarosan jön a szerelem is. Olivia az USA távolabbi részéről származik, szülei maghaltak, ő maga elkezdte az egyetemet, de már nem tudta befejezni, dolgoznia kellett- és hát nem a legmegfelelőbb munkát választotta:sztriptíztáncosnő lett. Matt kihozza Oliviát ebből az életből,új életet kezdenek- és ekkor, amikor már teljesen úgy néz ki, happy end következik, jön a derült égből villámcsapás. 
Történetünk idején terjednek el az USA-ban a kamerás telefonok. Már lehet velük videót készíteni, de a minőség még hagy kivánnivalót maga után. Matt egy délelőtt éppen az irodaájában dolgozik, amikor videó érkezik a telefonjára. Egy fekete-fehér filmen egy parókás nő egy férfval szexel egy szobában. Amikor a kamera felé fordítja arcát, Matt rémülten felismeri, hogy a nő nem más, mint Olivia...Matt magánnyomozóhoz fordul, hogy kiderítse, mi történik itt. Együtt felfedezik, hogy a videó hamisítvány-legalábbis nem készülhetett ott és akkor, mivel abban az időben a városban nem esett az eső. 
A városban különös gyilkosság történik. Meggyilkolnak egy kolostorban lakó apácát, ám kiderül, hogy az apácának szilikonmelle volt, ami ezekben a körkben nem igazán szokásos. Katherine nővér kéri, hogy Loren nyomozó járjon el az ügyben, aki egykor maga is a kolostor növendéke volt. A dolog egyszerűnek tűnik:az apáca nyilván hamis néven éldegélt a kolostorban, valaki másnak adta ki magát, mint aki vaálójában volt. A rutineljárás ilyenkor az, hogy a szilikonon taláható gyártási szám alapján azonosítják az elhunytat. Csakhogy a gyártó cég, valami titokzatos okból, mindenféle bürokráciára hivatkozva,nem adja ki a hölgy nevét. Loren nymozó nem érti, hogy ez miért van. Aztán felbukkan az FBI, és kiderül, hogy Loren nyomozó és csapata, valamint  Matt, és Olivia valami sokkal bonyolultbbb ügybe tenyereltek bele, mint amire számítottak..Spoiler vége.

A történet maga eléggé kemény, van benne jónéhány éles bunyő meg verekedés.Harlan coben könyve igazi adrenalinbomba. Ám mindeközben olyan éles, kritikus képet ad kora társadalmáról, amit kevés bűnügyi író tesz meg. Megismerjük a nagyvárosok szegénynegyedeiben élők világát, belepillantunk a bárokban dolgozók szürke,terhes milliőjébe, szóval, megismerjük a civilizációnak azt az oldalát, melyre senki nem büszke. Ajánljuk Harlan coben könyvét minden krimirajongónak, azzal, hogy vigyázat, mert ebben a regényben seni sem ártatlan. 

Jaffa Kiadó, 2021, Fordította Illés Róbert.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása