Hedwig Courts-Mahler:A wollini nővérek

 Hedwig Courts-Mahler a 19-20.század egyik legrélyesebb írója. Annyit tudunk róla, hogy 50 éves kora után kezdett írni, de onnantól aztán nem ismert megállást: közel ezer könyvvel ajándékozta ( van, aki szerint rontotta...) meg a világot. Courts-Mahler a romantikus regény királynője, mondhatni: feltalálója. Nagyon megosztó műfaj, az elvakult rajongóktól kezdve az efféle könyveket egyáltalán nem olvasókig terjed a skála. Nem szeretnék állást foglalni ebben a könyajánlóban magáról a műfajról. Inkábbb közlök egy-egy spoilert a kötetben található ét kisregényről. 

A címadó kisregénnyel, A wollini nővérekkel kezdjük! A történet Németországban játszódik. Marianne Limbach középkorú asszony, felesége Kurt Limbach köztiszteletben álló, dúsgazdag, és olykor kissé unalmas üzletembernek. Házassága középszerű, Marianne inkább csak megjátsza a boldogságot, Kurt pedig ajándékokkal igyekszik elkápráztatni feleségét, némileg pótolva is a vele töltött kevés időt. Marianne a környékbeli erdőkben sétál, lovagol, és folyton csak ifjúkori szerelmére,Hans Ressdorfra gondol. Hans erős volt, jóképű, és minden lányt le tudott volna venni a lábáról. Ő mégis őt, a kicsi és nem is olyan szép Marianne-t választotta. titokban eljegyezték egymást. Csakhogy Hansnak nem volt vagyona, Marianne pedig (arra hivatkozva, hogy szülei kényszerítik, pedig igazából ő rettent meg egy szegény emberrel való házasságtól) felbontotta a jegyességet. Hans bánatában kivándorolt Amerikába, ki tudja, mit csinált ott. 
De most újra itthon van! A család ősi, romos kastélyában lakik, ahol nincs víz, sem áram, van viszont szerető cselédség, akik mindent megtesznek Hans jóléte, kényelme érdekében. Hans és Marianne szándékosan kerülik a találkozsát, ám egy szép őszi napon, az erdei ösvényen, mégiscsak egymásba botlanak ( Marianne akarta így). Kurt, Marianne férje, aki az egész jegyességről semmit nem tud, meghívja Hans Ressdorfoot a szombati partira. Az asszony nagyon kényelmetlenül érzi magát, ráadásul húga beleszeret Hansba.  A végtelenül unalmas rendezvényen az egyik falubéli becsületsértő módon akara megtudni Hanstól, mit is csinált voltaképpen Amerikában, és miért kellett hazajönnie. Hans tiltakozik, amiért nem vesik úriemberszámba. Kiderül, hogy egy amerikai millimoos személyi tikáraként kezdte, szépen araszolt felfelé a ranglétrán, míg egyszer csak igazgatóhelyettesi pozíccióban találta magát. Hans tehát milliomos, a kastélyt pedig fel fogja újíttatni, ha itt a tavasz. Marianne pedig- újra beleszeret ifjúkori ideáljába. Vajon hogyan végződik ez a furcsa szerelmi történet? Marianne házassága megmarad, vagy válásra kerül a sor? Ezek azok a kérdések, melykre azok kaphatnak választ, akik elolvassák Hedwig Courts-Mahler:A wollini nővérek című kisregényét! 

Szeret. nem szeret...? Ez a következő kisregény címe. A közhelyes cím igencsak érdekes és eredeti történetet takar. A történet az 1910-es években játszódik. A főhős, Bussa, Namíbiában töltötte gyermekkorát. Hogyan került oda? Úgy, hogy apja, aki herceg volt, alacsonyabb rangú grófnőt vett feleségül. A család ezt a házasságot morganatikusnak tekintette, száműzte a férfit Németországból. A herceg Német-Délnyugat-Afrikában ( az első világháborúig Németország uralta ezt a területet, nagyjából a mai Namíbiának felel meg) élt feleségével, és lányával, Bussával. Remekül beilleszkedtek az itteni életbe. Szülei halála után Bussa eladja a családi rezidenciát, és Európába, a család eredeti otthonába akar költözni. Csakhogy nincs itt senkije, a család minden ága régen kihalt. Ebben a helyzetben, a nagy szomorúságban jön a megávltó levél Bussa nagymamájától, aki korábban hercegné volt, most viszont egyszerű grófnőként kell élnie, miután az állam megtiltotta a címek viselését. Libussa von Nordecket annyira nem zavarja a dolog,úgyis unta már azt a magas szintű és embertelen etikettet, amire hercegnői volta kényszerítette. Libussa von Nordeck és unokája, Bussa, gyorsan megértik egymást. A lány szeretné azt a szabad, természetközeli életét élni, mint amit Délnyugat-Afrikában, de erről szó sem lehet. Libussára pedig saját személyzete próbálja rákényszeríteni a hercegi etikettet, amiről a meglehetősen energikus, felvilágosult asszony hallani sem akar. 
És hát, nem véletlenül Courtis-Mahler könyvről van szó, beköszönt a ifjú Bussa életébe a szerelem.A nagymama magántitkára és bizalmasa szenvedélyes szerelmre gyullad a lány iránt. Libussa néni támogatja a fiatalok szerelmét, de azért óvatos, mert a férfiakkal sosem lehet tudni...Spoiler vége. 

Ajánljuk A wollini nővérek című könyvet a romantikus regények rajongóinak.A szeret,nem szeret...? pedig életmód- történészek számára is érdekes lehet.A modern arisztokrata, mint jellegzetes karakter, sehol sincs jobban megformálva, mint itt. 

Bastei Romantik,év nélkül, fordította Kispál Andrea

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása