Lina Areklew:Hamu és korom

 Lina Areklew: Hamu és korom című könyve skandináv krimi- egészen újszerű stílusban, megközelítésben. Sokkal elevenebb, életszerűbb, mint legtöbb kor- és műfajtársa.Azonkívül: lélektanilag is erősebb, jobban megalapozott. Egy rövid, reflexiókkal is tarkított spoiler talán alátámasztja az állításomat! 

A történet Svédországban játszódik, napjainkban.Az amúgy középkorú és jóképű férfi,Fredrik Fröding súlyos traumákat hordoz. Gyermekkorában részese volt Európa legnagyobb komp-balesetének( történt 1979-ben), ahol több száz ember halt meg, köztük Fröding szülei és testvére, Niklas. Niklas öccsét ráadásul úgy vesztette el a férfi, hogy egy mentőcsónakban ültek, a pánikba esett kis Niklas pedig beesett a vízbe. Fredriket a továbbiakban nagyanyja nevelte, amíg agyvérzést kapott- az asszonyt unokája találta meg az ágyban, kihűlt testtel. 
Ennyi családi tragédiával háta mögött nehezen ment a felnőtt életbe való beilleszkedés, de azért valahogy, úgy látszik, sikerült. Fredrik a stockholmi rendőrség okmányirodáján dolgozott ( nyomozó akart lenni, el is kezdte a gyakornoki programot,de nem bírta a vért. Maradt az irodai munka...). Egy szép napon aztán kezdődnek a gondok: hallucinációk. Fredrik, ahogy jár az utcán, Niklast látja. Berögzödőik elméjébe, hogy Niklas túlélte a balesetet, és valahol, más néven új életet kezdett. A férfi pszichológushoz kénytelen járni, aki szorongásoldóval kezeli, ám Fredrik gyógyszerfüggővé válik, ráadásul nem egyszer alkoholt is iszik, ami gyógyszerére szigorúan tilos. 
Egy ízben Fredrik egy szálloda előtt halad el. Két férfi beszélget a hotel ajtajában. Fredrik szerint egyikük Niklas. Mint kiderül, a másik a szállodaigazgató, Adam Ceder úr. Fredrik bemegy a szállodába, számon kéri Cedert, hogy miért nem árulja el neki, kivel beszélgetett. Ceder nem érti az egészet, azt viszont felméri, hogy Fröding úr nincs egészen jól, ezért kivezetteti a biztonsági őrökkel. 

Sofia a rendőrségen dolgozik, tizenhárom éve, mint nyomozó. A rendkívül törékeny, vékony, ám annál sportosabb, izmosabb lány magánélete messze nincs rendben: szeretője van, egy házasember, bizonyos Kaj, aki a rendőrségi profilozóknál dolgozik. Sofiának így megfelel, az sem érdekli, hogy kollégái minek nézik és nevezik a háta mögött. Sofia rendszeresen fut, munkája leköti, úgy tűnik, nincs semmi baj. 

Fröding elhatározza, nem hagyja annyiban a dolgot. Kideríti, kivel beszélgetett Ceder. Követi a férfit, amikor az a Stockholmtól négyszáz kilométerre levő Ulvö szigeten egy szállodába tart. Útközben Fredrik tallkozik Sofiával, Fredrik is szobát foglal ott, ami elég nehézkes, mert most van Szent Iván- éj, ilyenkor tele van a sziget turistákkal. De azért akad egy szoba. Ami ezután történik, az maga a pokol: Fröding a száloda bárjában úgy berúg, hogy arra is képtelen, hogy felmenjen a szobájába, a tulajdonos kíséri fel. Másnap reggel holtan találják Ceder urat, valaki szétverte a fejét egy kalapáccsal. Fröding megtalálja saját szobájában Ceder táskáját, benne az üzleti laptopjával, valamint egy fényképpel ,mely egy közel húsz évvel ezelőtti nyári táborban készült, ahol részt vett ő is, és Ceder is. Ceder szeme a fényképen ki van szúrva, bibliai felirat a kép hátoldalán. Tehát a szállodatulajdonost valaki megfenyegette. Fredrik felfogja, hogyha a rendőrség megtalálja nála a táskát, akkor őt fogják gyanúsítani Ceder meggyilkolásával. Csakhogy a szállodatulajdonosnak sok ellensége akadt, nem bánt kesztyűs kézzel az üzleti riválisaival...Spoiler vége.

Külön ajánlom az Olvasó figyelmébe a hősök lelktörténéseinek ábrázolását. Teljesen hihető, emberi. Mindannyian ismerünk olyan embereket, mint a Hamu és korom karakterei. Lina Areklew kitűnő bűnügyi regénnyel ajándékozta meg az Olvasókat. Ajánljuk mindenkinek, aki szereti a jó, izgalmas krimit! 

Európa Könyvkiadó, Budapest, 2022.Fordította Papolczy Péter


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása