Jus Accardo:Untouched.Érintés nélkül

 Sokat panaszkodunk, hogy mai tizenéves korosztályt nem lehet rávenni a könyvolvasásra. Lehet, hogy általában véve kevesebbet olvasnak a mai fiatalok, mint tettük azt húsz éve- de azt azért hozzá kell tennük:vannak Írók és Kiadók, akik könyveikkel megpróbálják ezt a korosztályt kiszolgálni.Jus Accardo:Untouched. Érintés nélkül című kitűnő könyve ( mely a Denazen-regények sorozatába illeszkedik), a mai ifjúságnak szóló (a Kiadó 16 éven felülieknek ajánlja). Nagyon izgalmas, mágikus elemekkel színezett kalandregény, pörgő cselekmény,jól ábrázolt fiatalok. Egy nagyon rövid spoilert közölnék erről a könyvről, hogy ezzel csináljak kedvet az olvasáshoz. 

A történet valamikor a közeli jövőben játszódik. A Denazen egy kegyetlen szervezet, afféle állam az államban, mely gyerkeket rabol el, hogy aztán hidegvérű gonosztevőket képezzen belőlük. Ebből a kiképzett csapatból is " kiemelkedik" az úgynevezett Hatosok csoportja, akik, azon kívül, hogy brutális cselekedeteket hajtanak végre, különös, mágikus képességekkel is rendelkeznek. Van,aki érintés nélkül képes sebet okozni másoknak, van köztük olyan, aki egyszerűen láthatatlanná tud válni ( és még mondják, hogy a modern kultőra elszakadt a népi gyökerektől- recenzens idétlen megjegyzése). Hősünk, Kale, elképesztő tettet hajt végre, megszökik a Denazentől, és úgy dönt, ezek után normális életet fog élni. Elhatározásában nagyban motiválja egy számára újfajta érzés, a szerelem, amit Dez iránt érez. Csakhogy Kale teljesen idegenül bolyng ebben a világban, szüksége is van Dez segítségére. 
Úgy döntenek, megkeresik a többi Hatost, és elmondják nekik: ne szolgálják tovább az embertelen hatalmat, szökjenek meg ők is, mindenkinek lehet nemet mndani. Felkeresik Dez egyik barátnőjét, Kiernan-t, aki először még azt is tagadja, hogy ismerné a Denazent, aztán ímmel-ámmal beismeri, hogy ő is a Hatos- ok közé tartozik és láthatatlanná tud válni. 
Kale szökését persze nem hagyja annyiban a gonosz szervezet: utána küldi Samsent, a szervezet legaljasabb bérgyilkosát. Samsen, a végtelenül cinikus és embertelen bérgyilkos volt Kale tanítómestere, sok szörnyűséget követtek el együtt. Samsen ördögi tervet eszel ki Kale visszaszerzésére. 
Kiernan, hogy jobban bevezesse Kale-t a mindennapi életbe, ráveszi a párt: menjenek el hármasban a vidámparkba. Szegény Kale semmit nem ért az egészből, nem tudja elképezelni sem, hogy emberek csak úgy, minden különösebb gonosz szándék nélkül játszanak, jól érzik magukat. Kale értetlenségéből igen humoros párbszédek, epizódok alakulnak ki.
A fiú látómezője sarkában időőnként egy furcsa, fekete-fehér árnyék suhan el. Kale rájött hogy még itt is üldözik. Vajon hogyan végződik a fiatalok és Samsen küzdelme? És Kiernan,a kiaz egészbe igencsak hirtelen csöppen, vajon elárulja-e társait?
Spoiler vége.

Lehet, hogy középkorúságomból következik, de van-számomra legalábbis- egy metaforikus olvasata Jus Accardo: Untouched című könyvének. Az egész Denazen-világ, élén Samsennel, szimbólum:az emberben és az emberi társadalomban rejlő ősi gonoszt jelképezi, melytől csak különlegesen nehéz harcban, képességeink teljes latba vetésével sikerülhet megszabadulni. Kemény harc ez, sok visszaeséssel. Kale alakja is szimbóum: a szabadságért, igazságért küzdő ember archetípusa. Számomra ezt is jelenti ez a könyv, melyet ajánlok minden tizenévesnek, aki hisz abban, hogy világ- ha nem is teljsen- de inkább jó, mind rossz. És aki hisz abban, hogy a Gonoszt nekünk, halandóknak kell legyőznünk. 

Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2014. Fordította:Katona Ildikó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása