Kemény István:Hideg.Versek (1996-2001)

 Volt a magyar történelemnek egy korszaka, melyben minden tett és mondat és vers olyan forrónak, néha lelkesítőnek, vagy legalábbis biztonságosan langyosnak tűnt:ez volt a több, mint harminc éven át tartó Kádár-korszak.Aztán ennek a történelem véget vetett, de valahogy a dolgok nem akartak langyosak maradni. Egyesek - magukat önmaguk gyártotta mondákon, mítoszokon agymosva- szörnyekké fúvódtak és ordítani kezdtek, mások kiszálltak a játékból, s voltak helyek, ahol látszólag minden maradt a régiben, csak épppen kihűlt ( Keresztény és közép).A Hideg című könyv erről a korszakról, a világszintű váltásról, a semmi-nem-olyan-mint-amilyennek gondoltuk- korszakról szól. És az egyénben végbemenő paradigmaváltásról. Kemény István kiválóan ábrázol, gondol, kibont, elhallgat, játszik ( igen, ilyen is van), mindig, amit kell. Ez a könyv, a Hideg című versgyűjtemény, lelki-szellemi ajándék, tőle, mindannyiunknak. 

A bzonytalanság lett a norma. Az első versciklus címe.Igen, nem,talán. Csak az Igen-t kezdhetjük nagybetűvel, a "nem" vagy a "talán", arra nem lehetünk büszkék. A Dél című vers ( dél és a tűző napsütés után már hamarosan itt az este, lehet rá készülni) látlelet, a huszadik századi magyar társadalomról festett Kemény-körkép. Az átlag az emberi roncs, akik korábban egyáltalán nem érezték magukat roncsnak, sőt- a fiatalok pedig érnek, beleeérnek ebbe a furcsa világba, ami nekik már természetes lesz, nincs viszonyítási alapjuk. De a középgeneráció érzi, hogy nem tartunk jó felé, a " gépház" titokzatossá vált, nem tudjuk, hol vannak a karbantartók, az irányítókat pedig meg sem kérdezzük. Rövid, tömör mondatokból álló kulcs-irodalom. Pontos, precíz, hiszen kell a rend. 
Igazából nem kell aggódni azon, hogy összedől a világ, megsemmisül minden- számomra ezt sugallja a Nem dőlt össze című vers. A sok történelmi trauma, mely 1989 után érte a világot, inkább csak megerősítette az embereket. Az új dolgokhoz pedig, mint a számítógép, valahogy hozzászoktunk, más választás híján. Négyszer három sor, szintén rövvid mondatokkal, semmi áthajlás, kínosan tömör megfogalmazása valóságunknak. Az utolsó sor többes értelmű utalhat
- az információbőségre
- az értekrendek, erkölcsök realtivizmusára
- a hirtelen jött szabadságra, mely mindenkinek magja a lehetőséget, hogy úgy nézze a világot, ahogy szeretné.

A 10-11.oldalon két ikervers ( A tévé; A rádió) olvasható. A tévé Kemény István szerint egyértelműen " állattá vált", elduvult, érdemes őt magára hagyni, vonathoz rohanni és sorsára hagyni. A rádió más, ő szebb emlékeket hív elő a Költőben: úrként viselkedett a huszadik században, a hírek, információk kizárólagos forrásaként, oda nem figyelő nevelőként,- de nemcsak ezt a fölényes attitűdöt idézi a készülék, hanem a gyermekkori nyarakat is, amikkor az emberek az ablakba tették a rádiót, úgy hallgatták. A rendszerváltás után pedig keresi helyét, " holt diktátorokat mocskol", valahogy igyekszik megtalálni a feladatát. Ám a hallgató felé továbbra is kizár, elzárkózik. 
Több vers is szól az 1990-es évek egyik legnagyobb háborús konfliktsáról, a Szerbia elleni hadműveletekről.Kemány István humanista, nem azt tekinti feladatának, hogy politikailag döntsön, vagy az Olvasót késztesse ítélkezésre, ő a civilek felé mutat együttérzés, az assznyok és gyermekek felé. Azt a döbbenetet örökíti meg 999 című versében, amikor ráeszmált, hogy valójában nem váltoozott semmi, Európa mozdulatlan, a mechanizmusok, struktúrák mindig is ugyanazok maradnak. 

Kemény István: Hideg című kötete a kortárs magyar irodalom egyik gyöngyszeme, sokkarátos gyémántja. Minden olvasó embernek ajánljuk. Szépen, nyugodtan, tiszta fejjel kell olvasni, fel kell készülni arra, hogy nehézsúlyú problámák találnak el bennünket, meg arra is, hogy egyszer csak letesszk a könyvet és elkezdünk fantáziálni a gyerekkorunkról. Amikor még nem volt " hideg". Ha pedig méhek zümmögését hallljuk a háttérből, ne lepődjünk meg. Korszakos jelenség ez is. 

Új Palatinus Könyvesház,2001.a Kiadónak önálló weboldalát nem találtam, ha elnéztem, akkor elnézést. Itt viszont megvásárolhatók a Kiadó könyvei. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása