Ladislav Fuks:A hullaégető

 A meglehetősen furcsa cím ellenére A hullaégető nem bűnügyi regény. Nagyon is igényes,mély gondolatokat megfogalmazó szépirodalom a neves cseh író tollából,mely egy tipikus cseh polgár,bizonyos Kopfrkingl úr sorsán keresztül enged bepillantást Kelet-Közép-Európa 20.századi,igencsak konfliktusos történelmébe. Spoiler gyanánt pillantsunk bele a regény első fejezeteinek történelmébe!

1.fejezet.A történet az 1930-as években játszódik,Prágában.Kopfrkingl úr és kedves neje,Lakmé,az állatkert ragadozó-pavilonja előtt nosztalgiázik.Tizennyolc évvel ezelőtt ugyanis itt,ezen a helyen,a leopárd ketrece előtt ismerkedett meg Kopfrkingl úr és Lakmé,kedves neje. Eltűnődnek azon,milyen gyorsan telik az idő,és hogy az a leopárd már bizonyára nem az a leopárd,ami akkor a ketrecből nézte a fiatal pár ismerkedését. Hősünk megígéri,hogy ezentúl több időt tölt majd családjával. Másnap leszerződteti a beteg májú Strauss urat-aki nem ért a zenéhez-hamvasztási előfizetőnek. Kopfkringl úr ugyanis temetkezési vállalkozó,méghozzá a munkáját igencsak szerető fajtából.

2. Kopfkringl úr és neje,Lakmé,valamint két kamadz gyermekük,panoptikumba mennek. Itt megnézik az 1680. évi prágai pestisről szóló előadást. Az egyik jelenetben a pestises felcser együtt fürdik egy házasságtörésért megvesszőzött asszonnyal. Groteszk jelenetek,túlzások jellemzik az előadást. Egy gyenge idegzetű asszony azt hiszi,az egyik szereplő nem is viaszbábu,hanem élő ember,és igaza lesz.Hazafelé menet Kopfkringl úr megígéri feleségének,hogy többet fog keresni,hogy jobb életkörülményeket biztosítson a családnak,és hogy a két gyereket jó egyetemre járathassa.

3. Kopfrkingl úr,hogy teljesen átlagosnak számító prágai lakásukat igazi nagypolgári otthonná varázsolja,festményeket vásárol,nyolc koronáért. Az egyik egy nicaraguai diktátort ábrázol-róla azt hazudják majd,hogy a Kopfrkingl család egyik távoli őse.A másik kép egy írországi városról,Maryboroughról készült,minden eredetiséget nélkülöző tájkép,erről meg majd azt hazudják,hogy a középkori Salzburgról készült korabeli mű. Megismerkedünk a Kopfrkingl család barátaival,Reinke úrral és feleségével. Reinkéék aktívan politizálnak,lelkes hívei a náci Németországnak,szeretnék,ha Csehország betagolódna a német birodalomba. Kopfkringl úr nem ennyire politikus lélek,jóval óvatosabb barátainál,mindenféle erőszakot mélységesen elítél. A fejezet végén hazaérkezik a fiú,Willi,aki a barátaival csavargott valahol.

A negyedik fejezetben megismerkedünk Kopfrkingl úr munkahelyével,valódi birodalmával:a krematóriummal,amely Prága legmegbecsültebb és legnagyobb forgalmú hamvasztóhelyeként műkődik (innen Fuks regényének címe,A hullaégető). Hősünk szinte vallásos tisztelettel viszonyul a hamvasztáshoz,már-már mulatságos mértékben azonosul szakmájával. Mintha valami titkos társaságba vezetné be Dvorák urat,úgy magyarázza az eljárás lényegét a megdöbbent gyakornoknak. A műhelyben dolgozó két hölgy viszont egyre rosszabb lelkiállapotba kerül. Míg Kopfrkingl úr élvezi a halottakkal való foglalkozást,addig az idős takarítónőt egyre inkább nyomasztja a hely,úgyhogy fel is mond. Kopfrkingl úr ezt mélyen együttérzőn sajnálja.

Az 5.fejezetből pedig kiderül,hogy hősünknek van egy rigolyája. Bár kizárólag feleségével folytat szexuáliy életet,állandóan retteg attól,hogy megfertőzi az asszonyt-de az is lehet,hogy a forďítottjától retteg.Minden héten meglátogatja Bettelheim doktor rendelőjét,és vizsgálatot végeztet...

Talán ebből a rövid spoilerből is kiderül,hogy Ladislav Fuks nem fukarkodik a humorral,az iróniával,a szarkazmussal. A hullaégető olyan könyv,minha Hasek összefogott volna Örkénnyel,és együtt írták volna. Mindemögött a látszólagos vidámság mögött pedig nagyon komoly történelmi és egyéni tragédiák húzódnak meg. Ajánljuk ezt a könyvet a vidámság,az irodalom és a történelem kedvelőinek. Jobb antikváriumokban még talán beszerezhető.

Európa Könyvkiadó,1971.Fordította Zádor Margit.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása