Catherine Ryan Howard:Mr.Senki Se tudja

 Catherine Ryan Howard ír bestseller-író, akinek Mr. Senki Se tudja című könyve igencsak gyorsan felkerült az európai és amerikai sikerlistákra, azoknak is a tetejére. Mondhatjuk: a 2020-as évek egyik legnépszerűbb bűnügyi regényéről van szó. Egyáltalán nem átlagos krimi, annál sokkal jobb: zseniális csavarok a történetben, ugyanazon történet megismerése több aspesktusból, szövegek ütköztetése, és a végén egy mindennél nagyobb, hatalmas meglelepetés, amelynek olvastán recencens elismerése jeléül csak füttyenteni tudott, ahogy nálunk mondják. Egy rövid spoilert közülünk a Mr.Senki se tudja című könyvről, de mielőtt ennek nekivágna a Kedves Látogató, elmondjuk, hogy ebben a könyvben semmi nem olyan egyértelmű, amilyennek látszik...A spoilerben nem érzékeltetjük a szöveg szerkesztéséből adódó ötleteket, meglepetéseket- nem fosztjuk meg az Olvasót az megismételhetetlen élménytől.

A történet a 2000-es évek elejétől indul, Írország déli részéből. Az addig csendes, békés,mondhatni: idilli Cork megyében sorozat-erőszaktevő és gyilkos garázdálkodik. Hónapokig figyeli az áldozatokat, rémisztő telefonhívásokkal próbálja felzaklatni őket ( pl: " játszunk?"). Van, ahol előre elhelyez egy kést és egy kötelet, hogy a gyilkosság éjszakáján ne kellejen magával cipelni a fegyvereket...Az áldozatok egy része komolyan veszi a fenyegetéseket, más részük legyint rá ( "Biztosan telefonbetyár kölykök szórakoznak"- mondják, és ez a vesztük). A tetőpont az, amikor egy éjszaka a tettes megáll a nő ágya mellett, és brutálisan megerőszakolja. Olyan család is akad, ahol Mr. Senki a férfit  saját udvarukon elgázolja autóval, úgy, hogy az apa ne tudjon kiszabadulni a kocsi alól, miközben bent a házban megerőszakolja a feleségét, majd legyilkolja a családot. A gyilkos soha, semmilyen nyomot nem hagy. Nincs szemtanú. Állítólag  akad valami francia nő, aki kocsija fényszórójával egy pillanatra rávilágított a gyilkos arcára, de a hölgy ezután hazájába távozott, nem olvasott írországi újságokat, csak fél évvel később esett le neki, hogy azon az estén kinek az arcára is világított a fényszóró..., A sajtó a kegyetlen sorozatgyilkost elnevezi Mr. Senkinek, ez a név szörnyen bosszantja a gyilkost. Hiszen ő igenis valaki, majd megmutatja ennek a világnak...
Eve Balck egy túlélő. Családját a sorozatgyilkos ölte meg, ő maga a sötét fürdőszobában rejtőzött el ( legalábbis így tudjuk). A tizenkét éves lány számára óriási traumát jelentett családja elvesztése, nagymamája nevelte, a lány pedig eljutott az egyetemig, matematikát, statistikát tanult,szép szakmai sikereket is ért el, de lelke mélyén mindig hiányérzete volt. Űr támadt a szívében. Valaki megölte a családját, és nem tudjuk, ki az illető. Rettenetes feszültségek halmozódnak fel ebben a lélekben. Egy nap Eve beiratkozik egy egyetemi kreatívírás-kurzusra, hogy megpróbálja kiírni magából a fájdalmat. Cikk, majd regény lesz, Eve Balck történetéből, a könyvből bestseller lesz, a Senki után hajdan nyomozó pedig meglátja a lehetőséget....
Jim egy áruházban dolgozik, biztonsági őrként, amikor meglátja, hogy megjelent a Mr. Senki című könyv. Az öregedő, őszülő, pocakosodó férfi óriási pánikba esik:húsz évvel ezelőtt ő volt Mr. Senki, a sorozatgyilkos ( legalábbis, mi, olvasók így tudjuk). Megvásárolja a könyvet, és éjszaka a fészerben olvasgatja, hogy családja ne sejtsen semmit. Főnöke Jimet egyszerűen lustának és veszedelmesnek látja, ezért ki akarja rúgni, csak a megfelelő alkalmat keresi). Ahogy Jim olvassa a könyvet- melyet ráadásul lánya, a friss egyetemista Katherine is nagyon kedvel- egyre inkább dühbe gurul. Van egy túlélő, aki esetleg többet is tud, mint amit leírt a könyvben!! Jim elhatározza, hogy újrakezdi működését, megöli a lányt. De előtte még elmegy Eve dedikálására, ahol is találkozik az ügy egykor nyomozójával. Spoiler itt vége. 

Ami számomra rendkívül rokonszenves Catherine Ryan Howard könyvében, az nem más, mint az írott szó hatalma. Az, hogy oly módon kaőpják el a tettest, ahogy, az, hogy jelentősége van a leírt szónak, hegyeket mozgathat meg- ez visszaadja a 21.századi technikai civilizáción felnőtt Olvasónak a könyvekbe, az olvasásba vetett hitét. Ajánljuk ezt a könyvet minden krimirajongónak, akár a klasszikus, akár a modernebb, keményebb krimiket szereti. Ezen- hogy idézzek egy kritikát- tényleg lepadlózik az ember. Szerintem a Mr. Senki Se tudja a 2020-as évek legjobb krimije. Eddig. 

Lettero Kiadó, Budapest, 2021.Fordította Daróczi Péter.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása