Szalma József ( szerk.):A Magyar Tudomány Napja Újvidéken,2011

 A Magyar Tudomány Napját, melynek fő rendezvénye egy konferencia, minden évben megrendezi. Kiváló konferenciaköteteket adnak ki az eseménről Szalma józsef szerkesztő a 2011.év tanácskozásának írott változatát szerkesztette kötetbe, kiválóan. Széles látókörű, a humán- a természet-, a jogtudomány széles spektrumából merít a könyv temtaikája. Ebben a könyvajánlóban a sok kitűnő referátumból kiválasztottunk néhányt, teljesen a szubjektív érdeklődésre hagyatkozva, reméljük, ezzel is tudjuk érzékeltetni a mű sokszínűségét és igen magas színvonalát. 

Glatz Ferenc történész, akadémikus a magyar és az európai tudományosság előtt álló kihíváskat fogalmazta meg Magyar tudományosság a Kárpát-medencében és az európai kulturális térben című tanulmányában. Hét olyan tényezőt sorolt fel, mely eddig sosem látott kihívás elé állítja a tudományos kutatókat és a kutatást fenntartókat:felmelegedés, édesvízhiány, élelemválság, demográfiai és világpiaci átrendeződés, informatikai forradalom, tudástársadalom ( utóbbit Bill Clinton amerikai elnök nevezetes januári beszédéhez köti). A tudós szerepét az alábbiakban látja:felfedező, karbantartó, közvetítő. Kiemeli, hogy az 1990-2010.közötti fejleményekből világosan látszik, hogy az euroatlanti régió extraprofitjának vége, tehát gazdaságilag is új utakat kell keresni a tudománynak. Vallja, hogy voltaképpen minden tudomány alkalmazott tudomány, a történészeknek is a jelen problémáinak múltbeli hátterét kellene megvilágítaniuk. Kifejti, hogy a nemzetállamoknak kötelességük fenntartani a tudományos apparátust, a kutatóói hálózatot. 

Dr.Hamza Gábor tanulmánya a Tripartitumról, azaz Werbőczy Hármaskönyvéről szól. A hagyományos középiskolai és egyetemi tankönyvek ezt a művet mint az elkövetkezendő századok jogalkotásában kiindulópontként szolgáló " törvénykönyvet" említik. Hamza Tanár Úr rámutat, hogy a szó jogi értelmében a Hármaskönyv nem törvénykönyv, hanem szokásjog- gyűjtemény, amely meghatározta az elkövetkezendő évszázadok magyar törvénykozását. Ajánlanám minden történésznek, bármely témával vagy korszakkal foglalkozzék is,hogy olvassa el ezt a tanulmányt. Megváltozatja, módosítja a magyar történelem egészéről érvényes gondolkodásmódunkat. 

Dr. Mezey Barna tanulmánya a felsőoktatási törvény genezisével foglalkozik, egyúttal áttekinti a magyar felsőoktatásban a rendszerváltás óta végbement, nem mindig pozitív irányú változásokat. Melyek ezek közül a legfontosabbak? ( Ne felejtsük, az előadás 2011-ben hangzott el, a könyv 2012-ben jelent meg).
- A rendszerváltással hatalmas információáradat zúdult a felsőoktatásra. Megnőtt az inforámciós bázisok száma, elérhetővé váltak a korábban nem vagy alig beszerezhető külföldi folyóiratok, megjelentek új ösztöndíj-lehetőségek. Ennek kétségkívül megvan a pozitívuma, de elég nagy terhet rótt a felsőoktatásban dolgozókra.
- A Kádár-korszakban Magyarországon a diplomások aránya az össszakosságon belül alacsnonybabb volt, mint az OECD-országokban. Éppen ezért a kormányzatok minden eszközzel pótolni igyekeztek a lemaradást. Kialakult egy mennyiségi szemlélet, melynek jelei voltak: a felvételi vizsgák eltörlése, az élethossziglani tanulás propagálása, normatív finanszírozás, új ,nem piacképes szakok beindítása. Ennek következtében egyre gyengébb alapképzettséggel rendelkező érettségizettek kerültek az egyetem falai mögé. 
- Nem biztosítottak a kormányzatok elegendő összeget az infrastruktúra fejlesztésére, ugyanolyan eszközrendszerrel kell oktatni a megnövekedett létszámú hallgatóságot, mint a korábbi, kisebb létszámút.
Ezek után áttekintést olvashatunk a magyar felsőoktatási törvény keletkezéséről, és kodifikációjáról. több hibát is felrő a jogalkotónak.A kodifikációt például " homályba vesző"- nek minősíti Dr. Mezey Barna.

Nagyon érdekesek a fizikus Ribár Bélára, és a történész-teológus Dr.Hegedűs Antalra visszaemlékező tanulmányok. Dr.Szalma József Az új magyar Alkotány és precedensjog cím tanulmánya is nagyon fontos,további kutatásokra inspiráló. Igen érdekesnek találtam Visontai Szabó Katalinnak a Lelki betegségek a gondnoksági perekben című tanulmányát, mely arról szól, milyen betegségek indokolják azt, hogy valakit gondnokság alá helyezzenek. Szól többek között a személyiségzavarról, a skizofréniáról, a pszichopátiáról. Mezei Zsuzsanna az 1944.évi délvidéki háborús bűntettek áldozatairól közöl igen szomorú, tuományosan viszont nagyon értékes tanulmányt. 

A Szalma József által szerkesztett A Mgayar Tudomány Napja Újvidéken 2011 című könyvet ajánljuk történészeknek, szociológusoknak, fizikusoknak, ökológusoknak, jogtudósoknak és bármely ország bármely tudósának. Igen magas színvonalú, reprezentatív tanulmánykötet. 

Vajdasági Magyar Tudományos Társaság, Újvidék,2012.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása