Lajta Kálmán:Visszaút

 Lajta Kálmán ( 1927-1989) egyik e volt a huszadik század jó magyar íróinak. Nem ontotta magából a regényeket- civilben felelősségteljes pozíciót töltött be a Magyar Rádiónál- nem volt " regénygyáros" alkat, amit viszont leírt, az jó, és sok évtized múltán is vállalható. A Visszaút című könyve az 1970-es évek generációs problémáival is foglalkozik, tanulságos lehet a 21.század olvasója számára. Könyvajánlónkban rövid spoilert közlünk a regényről, melyet inkább csak antikváriumokban és nagyobb gyűjtőkönyvtárakban találhatunk meg. 

A történet valamikor az 1970-es években játszódik, Magyarországon, az úgynevezett " gulyáskommunizmus", azaz a Kádár-rendszer időszakában. Benics Imre már elmúlt ötven éves,egy nagy állami építőipari intézet igazgatója. A cégnél éppen generációváltás zajlik, érkeznek a huszonéves, tehetséges, ambíciózus fiatalok, Benics úgy érzi, parkolópályára akarják tenni. Családi élete sincs teljesen rendben, felesége, Viola, aki feladta orvosi pályáját, hogy anya és feleség lehessen, valahogy másképp beszél vele mostanában, mint eddig. Van a hangjában valami... Benics azt gyanítja, felesége csalja őt, de erre bizonyítéka nincsen. Az idősödő építész egyre gyakrabban szédül, az orvos környezetváltozást, pihenést javasol. Benics Imre és Viola elhatározza, hogy két hetet a családi kiskertben töltenek, és egyáltalán nem foglalkoznak munkával. Velük tart lányuk, Ági, akinek rosszul végződött a házassága, ezért vissza akar költözni szüleihez a kislányával, Julikával együtt. 
Egy reggel Benics elhatározza, hogy reggeli előtt megtornáztatja magát, ás egy kicsit. Jó fél óra múlva irtózatos szédülési és fejfájási roham vesz rajta erőt, majdnem elájul, le is kell ülnie a szénaboglya tövében. Felesége, aki éppen reggelit készít, látja, hogy az ura nincs jól, de mivel tud kommunikálni, végül annyiban hagyja a dolgot, és behívja Imrét reggelizni. Ági beszélgetni szeretne apjával, nem igazán fogja fel, hogy a férfi nagyon rosszul van. Benics " kitálal" Áginak, őszintén elmondja véleményét, miszerint Ági a hibás a házassága felbomlásáért. Meglehetősen durva szavakkal illeti a lányát. Lajta úgy írta meg ezt a párbeszédet, hogy az Olvasó ne tudja eldönteni: Ági valóban olyan céda, mint amilyennek az apja állítja, vagy csak egészséges fiatal lány, aki szórakozni akar egy kicsit, mielőtt megöregszik. Döntsön az Olvasó...Imre a beszélgetés után rosszul lesz, le is kell fektetni. félrebeszél, folyton az apjától örökbe kapott órát keresi ( az óra metaforikus jelentésű, a magyar történelem korábbi időszakát jelképezi). Néhány óra múlva Benics jobban lesz, de még messze van attól, hogy egészségesnek lehessen nyilvánítani. Viola legnagyobb megdöbbenésére megjön a vállalati gépkocsi, hogy bevigye Benicset a céghez, mert- állítólag- vannak ott olyan papírok, melyeket csak ő írhat alá. Elindulnak a városba. Benics előbb fel akar "ugrani" lakására, mert állítólag ott vannak a jegyzetei. Valójában az órát keresi. Átkutatja az egész lakást, a könyvespolcokat, a ruhásszekrényt. Felfedezi, hogy eltűnt az a magnószalag, melyre fiuk, Iván, két éves korabeli hangja hallható, amint a három kismalac című mesét mondja. A szalagnak most hűlt helye. Egyszer csak csengetnek. Benics azt hiszi, a sofőr az. De nem, Géza az, lánya volt férje.Vérlázítóan aljas kéréssel áll elő...Spoiler vége. 

Lajta Kálmán annak a generációnak a sorsát írta meg, melynek tagjai még a második világháború előtt születtek és az 1950-es években kezdték meg karrierjüket. Benics ennek a generációnak tipikus képviselője. Hogyan jellemezhetjük őt?
- Mivel előmenetelét nem kizárólag szakmai kvalitásainak, hanem jó kapcsolatainak, kommunista voltának köszönheti, igen nagy bizonyítási vágy munkál benne, úgy érzi, igazolnia kell felettesei döntését. Ez munkamániához, a magánélet teljes elhanyagolásához vezet.
- Erkölcsileg a hagyományos erkölcs híve, nehezen dolgozza fel, hogy a mai fiatalok már " lazábban" állnak olyan kérdésekhez, mint házasság, párkapcsolat, gyermeknevelés. Például: kiderül, hogy Ágit ő hozta össze férjével,Gézával. Hogy aztán igaza van-e, azt az Író az Olvasóra bízza.
- Nehezen visel bármiféle változást, nincs felkészülve arra, hogy új generációk jönne, másféle értékrenddel.
- Minden problémáját egyedül maga akar megoldni, szégyell bárkitől is segítséget kérni, nem érzi, hogy bizonyos problémák már túlnőttek rajta. Például:nem hajlandó megfogadni az orvos tanácsát, nem pihen. 

Ajánljuk Lajta Kálmán: Visszaút című könyvét minden olvasni szerető embernek, remek jellemábrázolás, kimunkált epizód-szerkesztés, közérthető nyelvezet jellemzi. jó könyv, elgondolkodtat önnön sorsunkról. 

Szépirodalmi Könyvkiadó, 1981. A Kiadó azóta már megszűnt, önálló weboldala nincs.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása