Raoul Renier:A hitehagyott

 Hihetetlenül izgalmas, komoly történelmi tudással megírt fantasy-regény A hitehagyott, amely a Sötét Mersant sorozat 1. kötete. Jól formált karakterek, egészen komoly akciók, mögötte pedig hitelesen formált karaktereke, lélektan. Recenzensnek ez az egyik edvenc könyve abből a műfajból, igazán szórakoztató, azoknak is ajánlom, akik szeretik a történelmet, de nem barátkoztak meg a fantasy műfajával. Kis, rövid, spoilert közlök, a könyvet pedig antikváriumokban, közkönyvtárakban lehet keresni. 

A történet a virágzó középkorban,  vagy ahogy sokan hívják: a lovagkorban játszódik.A Dél-Franciaországban jelentős birtokokkal rendelkező Foix család egyik tagja, Gaston Foix, aragóniai grófnőt vesz feleségül. Csak utóbb derül ki, hogy a derék hölgy véralvadási zavarban szenved ( ezt hívták a korban " pireneusi vér"-nek), a legkisebb seb is életveszélyes lehet számára. Ez a betegség generációkon keresztül kísérti a Foix nemzetséget.Ráadásul az öreg Gaston, valami piszlicsáré becsületbeli dolgon( egy vadászaton) összeveszett a királyi herceggel és arculcsapta őt. Ezért tömlöcbe zárták.Bosszúból a királyi herceg, trónra kerülvén, kicsit lecsippentett a Foix-birtokokból, de valamennyi azért maradt. Gaston fia, Foulques, szintén elvérzett egy vadászaton. két fia maradt: Mersant, aki folyton a könyveket bújta, és esze ágában sem volt harcolni, illetve Rénaud, az izmos, harcos, a lovagi eszményt megtestesítő férfiú. Mersantot a családja kolostorba akarta küldeni, mondván, úgyis csak a könyveket bújja. Mersant más utat választ:a Pireneusi-félszigetre utazik, ahol a kor arab irányítású főiskolái ekkoriban Európa legkorszerűbb tudásanyagát nyújtják. Korszerű matematikai, földrejzi ismereteket szerez. A hegyvidéken túl persze barbár, pogány dolognak tartják az ilyesmit. A Foix- birtokon elterjed, hogy Mersant hitehagyott lett.
Aztán újabb fordulat következik. Mikor Mersant hazatér, bátyja, Rénaud, szülei halála után már nem kíván gyámkodni öccse felett, ezért elűzi őt a birtokról. Mersant kóbor lovag lesz, mindenféle kétes elemet gyűjt maga köré, vámot szednek a kereskedőktől, kirabolják a karaváokat, megtámadnak várakat, mindenfélét lopnak, szóval, a tartomány szégyenévé lesznek, úri csőcselékké. Főhősünk itt, ebben a rendkívül erkölcstelen közegben tanul meg igazán harcolni. sajátos, csak az ős személyére jellemző közelharc-stratégiát fejleszt ki, melynek alapja:
- könnyűlovas harcmodor, mozgékonyság
-gyors támadás az ellenfél felé, semmiféle erőfelmérés," szöszölés". Lovagunk ugyanis nem sérülhet meg, mivel- mint emltettük- vérzékeny, a legapróbb seb is a halálát jelentheti. Úgyhogy neki kell először támadnia, meg kell lepnie az ellenfelet lendületből.
Mersant azonban megunja a léha, semmire sem vezető életmódot. Szíve mélyén becsületes, tisztességes ember- de testvérén bosszút akar állni, amiért oly gyalázatosan kipenderítette az örökségéből. A lovag megismerkedik komoly, mágikus tudással is rendelkező szerzetesekkel, ám a szerzetesek öregek, mágikus készségük csak korlátozott. Hírt kapnak arról, hogy a Pireneusokon túl, az egyik kolostorban, különös, nagyon erős mágikus hatással bíró ereklyét őriznek, melyet valaha a templomosok birtokoltak. Aki megszerzi ezt a tárgyat, mely jóval több, mint egyszerű tárgy, az mindenekfölötti erő birtokosa lesz. Lovagunk vállalkozik az ereklye megszerzésére, tudja, hogy ezzel bűnt követ el. Csakhogy nem megy minden olyan simán, mint ahogy az terveiben szerepelt- spoiler itt véget ér. 

Jómagam azon gondolkodtam el, olvasva Raoul Renier művét, hogy van-e joga egy írónak  ilyen módon játszani a történelemmel. Aztán rájöttem, hogy a középkori emberek gondolkodása jóval mágikusabb, misztikusabb volt, mint ahogy azt mi, felvilágosult elmék feltételeznénk. Úgyhogy tiszta szívből ajánlom mindzoknak A hitehagyott című könyvet, akik szeretik a történelmet. Nem ez az egyetlen módja a história értelmezésének, de ez is egy lehetőség. A könyv internetes antikváriumokból talán beszerezhető. 

Valhalla Páholy, 1996.Tudomásom- és az internet- szerint a Kiadó azóta megszűnt, de ha mégsem, akkor bocsánat...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása