B.Traven:Akasztottak lázadása

 A huszadik századi, rejtélyes személyiségű kalandregény-író, B.Traven, egyik legismertebb, és legfontosabb műve az Akasztottak lázadása. Nagyon erős, kemény epizódokkal, emberi sors- ábrázolásokkal van teli. Erről a kitűnő regényről csak nagyon kevesen tudnak, érdemes volna legalább az egyetemeken kurzus-témává tenni. Az Akasztottak lázadása jelentős mű. Egy rövid spoilert közlünk a műről, nagyobb könyvtárakban megtalálható. 

A történet a huszadik század elején játszódik, Mexikóban. Cándido Castro indián néhány más családdal együtt független peónként, azaz földművesként él, saját földjét műveli, mely homokos, kavicsos, csak hatalmas munka árán tartja el a négytagú családot. A szomszédos nagybirtokról, ahol jobbak a feltételek, folyton csábítják Cándidót, menjen oda dolgozni, de ő inkább szegény marad,de független. 
Csakhogy baj történik. Cándido felesége nagyon megbetegszik. A bábaasszony szerint bélcsavarodása van, feltétlenül el kell vinni az orvoshoz. A falubeliek segítenek hősünknek:vállukon viszik az asszonyt. A városi orvos kapzsi ember,kétszáz pesot kér a műtétért, Cándidonak csak tizennyolc van. Ekkor lép színre az uzsorás, Don Gabriel,kölcsönad neki száz pesot, azzal, hogy majd favágóként ledolgozza. Don Gabrielről kiderül, hogy valójában a közeli monteria ügynöke: a monteria mezőgazdasági és feldoglzóipari tevéknységet végző nagybirtok, ahol kegyeteneül kizsákmánoylják a munkásokat. Cándido belegondol abba, hogy gyerekeit fel kell nevelni, elfogadja a kölcsönt. Csakhogy mire az orvosi rendelőhöz érnek,az asszony meghal. Cándido szomorúan hazaindul falujába. Don Gabriel azonban utoléri, és viszi az egész családot a monteriára dolgozni: az apa favágó lesz, a gyerekek pedig ökörhajcsárok. 
Hihetetlen mennyiséget, napi négy tonna fát kell kivágniuk a favágóknak, különben órákra kikötik vagy megkorbácsolják őket.Alig kapnak enni, reggelire egy pohárka félig nyers babot, amely marja a torkukat, estére valami kávéfélét, de sokszor annyira gyengék a munka után, hogy vacsorájukat meg sem bírják enni, elalszanak. Ráadásul a monteriát is szorongatják a befektetők ( több száz tonna fa  megsemmisült egy árvíz következtében), úgyhogy a hajcsárok különösen kegyetlenek ezen a nyáron. Van, hogy- ha nincs meg négy tonna fa- egész munkacsapatokat kötnek ki éjszakára a mocsár közelében, úgy, hogy a moszkitók ellepik őket, ha pedig az erdőben történik a kikötés, a jaguár fogyaszthatja el a zsákmányt.  A kegyetlenkedések már minden gazdasági érdeket felülírna, öncélúvá, szadistává fajulnak. 
Egy este két legény megszökik. Inkább vállalják a mocsár és dzsungel veszélyit, minthogy visszatérjenek a monteriára. A főnökök utánuk küldik a lovasokat, akiknek fejvesztés terhe mellett vissza kell a szökevényeket hozniuk. Az egyik fiatalember meghal, a másikat nagy nehezen visszahozzák. Amikor bosszúból és példaadás céljából meg akarják korbácsolni, megöli a kegyetlen felügyelőt, majd ügyesen megrendezi a saját halálát, úgy alakítja a dolgot, mintha a folyóba ölte volna magát. 
A monterián az emberek el vannak zárva a külvilágtól, újságolvasásról szó sem lehet. De azért el-el jutnak hozzájuk- főként a sokat látott révésznek köszönhetően- a világ, vagy legalábbis a környék hírei. Parasztlázadások,sztrájkok a városban. Több munkás is úgy gondolja - persze, csak suttogva mer erről beszélni- hogy nekik is fel kellene lázadni, megszabadulni kegyetlen rabtartóiktól. 
Cándidót és néhány társát áthelyezik:a szigeten túl épülő új monteriában kapnak munkát. Csakhogy, mikor átkelnének a folyón, a csónak ( véletlenül?) felborul. Mindenki azt hiszi, Cándido meghalt. Ez remek alkalom lehet a szökésre. 

B.Traven fordulatos,izgalmas könyve a szabadságról szól. Arról, hogy nem szabad eltűrni, ha valakinek korlátozzák a személyi szabadságát, vagy akár csak a gondolatait. Tiltakozás az embertelenség ellen.Az Akasztottak lázadása fordulatos, izgalmas, ugyanakkor kemény, olykor brutálisan nyers stílusú irodalmi alkotás. Inkább fiatal felnőtteknek ajánljuk, gyerekeknek még nem. 

Kossuth Könyvkiadó, 1973. Fordította Jahn Anna

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása