Rubin Eszter-Farkass-Boross Zita:Gyulladáscsökkentő étrend és életmód
Napjainkban a leggyakoribb betegségek forrása a gyulladás. Ezek a gyulladások pedig rendszerint a helytelen táplálkozásból és életmódból erednek. Különösen rettegett betegségnek számítanak az IBS ( Irritábilis bél-szindróma), illetve a SIBO ( kontraminált vékonybél szindróma). Ezen betegségek tünetei rendkívül rossz hatással vannak az életminőségre. Rubin Eszter és Farkas-Boross Zita főként azoknak írta Gyulladáscsökkentő étrend és életmód című könyvét, akik ezen betegségekben szenvednek- de ajánljuk ezt a könyvet mindenkinek, akit érdekel az egészséges táplálkozás, illetve szeretnék megelőzni a gyulladásos megbetegedések kialakulását.
A könyv voltaképpen két részre oszlik:egy elméleti részre és egy kitűnő recepteket bemutató, szemléletes illusztrációkkal ellátott második részre. Kezdjük az elsővel! Szerzők voltaképpen abban látják a gyulladásos megbetegedések elterjedésének legfőbb okát, hogy az ember elfordult természetes étrendjétől. A vadászó-gyűjtögető csoportok szezonális növényeket fogyasztottak, illetve vadászott állatok húsát ették, azoknak minden részét felhasználva. Recenzens egy megjegyzése:ezekben az ősi csoportokban az emberek születéskor várható élettartama sokszor a negyven évet sem érte el. Egy negyvenöt éves férfi már aggastyánnak számított, még a középkorban is. Azért csak van valami foganatja a tudománynak is. A könyv a feldolgozott húsféléket kárhoztatja. Azt gondolom, egy jó kolbász nem tesz rosszat a szervezetnek- igaz, hogy a boltokban kapható változatban sok tartósítószer és adalékanyag található, de a kolbász azért még mindig a jobbféle ételek közé tartozik. A 18.oldalon olvasható szövegrész viszont megmelengette a szívemet: Szerzők ugyanis a kiegyensúlyozott táplálkozás hívei közé tartoznak, mint recenzens is. Miért kellene lemondanunk bármiről? Csak a mértéket és változatosságot kell szem előtt tartani. Nem mindenhol tartják. Elborzasztó a 19.oldalon olvasható adat: 1990 és 2010 között ötszörösére emelkedett a különböző bélbetegségekkel kórházban kezelt betegek száma. Elképesztő! A 23. oldaltól az emésztési folyamat működéséről olvashatunk, azt gondolom, ezt a fejezetet minden Kedves Látogatónknak illene áttanulmányoznia, manapság senkinek sem árt, ha tisztában van ezekkel.
Mint ahogy érdemes lenne megtanulni- főként a betegeknek, de az egészségesek se maradjanak ki ebből- néhány ételt a könyvben közöltekből. Jómagam nem vagyok nagy salátarajongó, de a Nizzai saláta lenyűgözött, pár hónapja rendszeresen előforduló étel a családi asztalon. Szerintem krumpli nélkül jobb, mint krumplival, dehát ez ízlés dolga. A kelbimbós húsgombócleves gránátalmával- ezt még nem próbáltam ki, de ahogy belegondolok, nem lehet rossz, sőt...Fiataloknak, tizenéveseknek- úgyis mindig cseszegetik őket, hogy milyen egészségtelenül esznek- remek csemege lehet a 198. oldaltól tárgyalt Lazacburger kelkáposztachipsszel. Egy tizenéves srác szülinapjára ideális, bár azért hozzá kell tennem: nem tűnik könnyűnek az elkészítése. Nagyon ínycsiklandozónak találtam a sütőtökkel és édesköménnyel készült kacsamellet. Szóval, osztályon felüli kaják, melyeket fogyaszthatnak gyulladásos bélbetegségben szenvedők is.
Ajánljuk ezt a könyvet mindenkinek, de tényleg mindenkinek, mert remek ötleteket tartalmaz, és nagyon sokat tudunk belőle tanulni. Nyelvezete közérthető, mindenki számára befogadható. Remek könyv.
Jaffa Kiadó, 2021
Megjegyzések
Megjegyzés küldése