D.A. Carson és Douglas J. Moo: Bevezetés az Újszövetségbe

Ez bizony kőkemény teológia. D. A. Carson és Douglas J.Moo bevezetése azoknak szól, akik részletesebben, vagy helyesebben szólva: mélyebben érdeklődnek az Újszövetség iránt. Az első fejezet voltaképpen teológiatörténet, az Újszövetségről alkotott elméleteket és azok történetét, illetve a teológia különböző irányzatait veszi sorra. Az utána következő fejezetek pedig egy-egy könyvet elemeznek ki részletesebben. Megtudhatjuk, milyen elméletek " divatosak" a négy evangélium keletkezési sorrendjével kapcsolatban, miért Márkot tartják az újkori teológusok az ős-evangélium szerzőjének, mi az a Q, valóban Lukács írta-e az Apostolok cselekedeteit, mi a különbség a négy evangélium tartalma-mondanivalója között. A páli levelekkel kapcsolatban pedig elméletek végtelen tárházát tárják elénk a Szerzők.

Talán pontosan ez a könyv egyik legnagyobb problémája. A Szerzők áttekintik a vonatkozó fontosabb angol nyelvű szakirodalmat, de csak ritkán foglalnak állást egy adott kérdésben. Elméletek és kontrák változatos fórumát kapjuk, de nem késztet a mű önálló gondolkodásra. Nem biztos, hogy egy kezdő teológushallgatónak pont erre van szüksége. Ráadásul a hivatkozott szakirodalom túlnyomó része angol nyelvű, az érdeklődő magyar Olvasók számára nem mindegyik ajánlott mű elérhető. Márpedig, mint tudjuk, teológia nemcsak Angliában és Amerikában létezik.
Hiányolom továbbá az egyes újszövetségi könyvek tartalmi elemzését. Rengeteget szólnak a szerzőkről, a keletkezésről, de túl keveset arról, hogy az az adott mű valójában miről is szól. Előismereteket feltételeznek talán? Persze, nem az ábécénél kell kezdeni, de nem is a jéghegy csúcsát kell először megláttatni.

Erénye viszont a könyvnek, hogy a " bibliás hülyeségeket" nem favorizálja. Carson és Douglas nem ért egyet a Biblia posztmodern magyarázataival, nem akarja a befogadót dekonstrukcióra kényszeríteni, a felszabadítás-teológiáról is csak érintőlegesen, erős bírálattal esik szó, egyszóval igyekeznek az Olvasót azon a bizonyos keskeny úton tartani, mely valóban Istenhez vezet. Reméljük, elérik céljukat.

( Ford.: Greizer Miklós. Keresztény Ismeretterjesztő Alapítvány, 2007.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása